4.9.08

My life is one big soap opera - part 3 (versi Ramadhan )

4th Day of Ramadhan Al-Mubarak..Last night i was really really really sleepy and so i couldn't update anything as i promised in the evening..*grin..entahlah semalam bukan makan apa pon..makan mee sanggul goreng dengan kuih cara berlauk ja pon..kul 8.30 mata dah tak leh nak angkat..gagah jugak la menunggu Isyak..pas Isyak ja boom..terus tak sedar diri..

****
hmm..berbalik pada cerita semalam..kenangan-kenangan berpuasa di hostel zaman-zaman belajar dulu..seronok pon ada..sedih pon ada..masa sekolah aku dok asrama..dari form 4 sampai form 5..aku sekolah kat Perlis..Teknik Kangar..jauh kan ! mak aku beria-ria nak antar aku pegi sekolah teknik..so aku pon malas nak cakap banyak ikut jer la walaupon berat hati aku nak pegi..berpuasa di sekolah ni biasa la..korang-korang yang pernah tinggal kat asrama mesti lagi tau..masa form 4 puasa kat rumah sebab kena time cuti sekolah..masa form 5 memang puasa di hostel..kena plak nak dekat SPM..seingat aku hari ke 3 puasa kot first paper..tak berapa nak sure..bersahur ni reramai kat dewan makan..sama la time berbuka..tengah menunggu azan korang leh tengok bebudak lelaki yang curik makan kurma (tak puasa la tu)..biji kurma tu dorang baling ke sebelah meja budak-budak pompuan..*masa tu lelaki kita panggil aspura, perempuan aspuri..biasa la..usik-usik manja anak-anak remaja..Ketua Biro, Ustaz Faizal *kitorang panggil dia ustaz sebab dia ni islamic..siap ada tanda lagi kat dahi..akan bacakan doa..kadang-kadang budak-budak lain bacakan..makanan tu biasa la..makan nasik..ada la 2 jenis kuih..More biasa je..yang aku ingat bubur kacang..lain-lain tak ingat sangat..bila dah hujung-hujung axam spm tak ramai yang tinggal..course aku punya subject adalah merupakan antara yang terakhir..maka akhirnya tinggal la kami 5 6 orang kat hostel..ada satu hari tu..classmate merangkap roomate aku Ina n Deq Nor) takde..dorang pegi rumah pakcik Deq Nor yang juga merupakan cikgu kat sekolah tu..Dewan makan dah tutup masa tu memandangkan esok last paper n kitorang pon dah nak balik..kesian aku..aku berbuka dengan roti jer..sampai la esok pagi..aku sahur dengan roti gak..kesian kan..berbuka baru makan..kesian kan..sedih tau..kenangan tu memang sukar nak dilupakan..tapi bila aku ingat balik aku rindu plak zaman tu..memang sangat best..kalau la boleh putar balik masa kan..

masa kat uitm biasa saja..puasa tak da yang menarik sangat..sebab uitm tu dekat ja dengan rumah aku..lebih kurang sejam setengah perjalanan dengan kereta..kalau jalan kaki maunya 2 3 hari baru sampai..LOL..masa puasa selalunya banyak masa di rumah la..so tak berapa nak rasa sangat..kenangan pon biasa2 ja..masa di unimas sarawak adalah merupakan sangat berpuasa yang sangat-sangat mencabar..1) sebab makanan dorang tu lain dari semenanjung 2) berpuasa di asrama dengan kengkawan 3)siap berniaga kat bazaar ramadhan lagi masa tahun 3 4)masa tahun 2 tak balik raya..huh~ sangat lah mengharukan tau..tapi banyak sangat kenangan tu..nak cita satu persatu memang tak habes punya..so i will update later la..sebab nak cita ni kena ada mood..mood sekarang ni mood ngantuk n malas..sebab kat luar tu hujan lebat..adios amigos berambos..tarra~



0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...