14.9.08

Aku dan Buku a.k.a Novels

Friday tu tetiba aku rasa cam nak masuk MPH Bookstore kat Tesco SP tu..dalam dok tinjau2 mags yang belambak2 kat rack 2..(actually aku tak de idea nak beli mags apa..yang penting i really need something to read)..aku ternampak crossword punya mag..ada yang 9 hengget lebeh n ada yang 14 hengget lebeh..so aku ambik tengah2.. 11 hengget lebih...semua ada 109 crossword..aku dah buat dalam 15..hehe..giler gigih..dok ngadap tu jer..tapi tak ambik gambar sebab tak terpk plak..pas dah grab Special Edition Find-a-Word Jumbo..mata aku meliar cari port mana plak aku nak tinjau..bila terpandang jer rack novel..*ting..sambungan Cinta Sang Ratu..yeahh..ada..tanpa pilih2 aku grab jer yang depan sekali..now i have something to read..i know how am i gonaa spent my time now..hehe..thank Encik Ramlee..u really make my day with stocks of great novels of yours..luv yah..tanpa pk berapa harga nyer aku trus pegi bayar..Rm19.90..takdo la mahal..Mak pejam mata bayar jer nyah..Bubbye MPH..will come again pas abis Hijab Sang Pencinta..


****
Fav novelist aku adalah RAMLEE AWANG MURSHID..giler punya best novel2 dia..yang paling aku suka 3 series dia yang sangatlah best..aku ni tak suka baca novel cintan cintun ni...aku peminat setia TAMAR JALIS..Siri Bercakap Dengan Jin yang beratus2 cite tu..baca sampai tak tido..aku ni peminat novel seram n thriller sebenornya..tak kire sape penulesnyer..asal seram jer aku baca..banyak la yang aku dah baca..tapi tak ingat tajuk buku..cuma jalan cite jer..sebab dah lama kan..

3 novel kat bawah ni bukan jer epic thriller n dongeng..tapi ada la sket cintan cintun..tak banyak sangat la..banyak pengajaran pasal agama..tu yang buat aku suka..novel ni banyak pengajaran yang tersirat..pada yang paham, paham la..so pada peminat novel..cintan cintun jiwang mawang..sila la coba novel2 ni..







Gambar ni aku dapat dari blog azrieizham(jangan tanya aku sape dia ni..sebab aku pon tak tau..aku surf gambar novel ni dapat blog dia)..kenapa aku cilok dari dia? sebab aku takdo novel ni..aku baca novel ni tahun 2005 ke 2006 tak ingat dah..masa tu aku tengah study kat Sarawak..tahun 2..aku pinjam dari Ann..aku dah jatuh chenta dengan novel ni..banyak kali aku baca..Saifudin a.k.a laksamana Sunan tu dah curik ati aku..jatuh chenta..haha..gilos..sampai ari ni aku tak beli lagi novel tu..aku memang suka ngabihkan duet..:)

Bagaikan Puteri ni kira part 1 la..mengisahkan Haryani n Saifudin a.k.a laksamana Sunan yang berada pada dunia yang berbeza..Haryani ni accidentn koma..roh dia dah masuk ke era sebelum kurun ke 15..bermula la kisah dorang..Cam mana dorang (dunia si Sunan) berperang melawan kejahatan..Cam mana haryani jatuh chenta ngan si Sunan ni..Cam mana Dani kenal Haryani n jatuh chenta masa Haryani koma kat spital..Cam mana Haryani balik ke dunia dia..memang best la..





Cinta Sang Ratu ni plak part 2..cite pasal si Sunan yang kawen ngan Ratu Sulaman a.k.a Ratna yang sangat kejam..dia dah Islamkan Ratu Sulaman tu..yang ni lagi dasat peperangan dorang..dorang berperang melawan dunia kegelapan..kire kuasa iblis laknat ni..sama cam part 1..cuma dia punya musuh tu lagi dasat la..kira memang best giler la..yang ni aku beli awal tahun ni..sampai aku pegi Misi Jualan Domestik anjuran Tourism Malaysia kat KL pon aku tak tinggal novel ni..





Yang ni terbaru..Hijab Sang Pencinta..aku beli last Friday kat MPH Bookstore..baru baca skit..belom habes..but i really know that this episode will tells more about Menggala since i finished with Cinta Sang Ratu..(for those yang terpinga2 menatang apa tu Menggala..beli la Cinta Sang Ratu..anda akan tahu)..apa yang pasti part 3 ni adalah the last episode..sedih plak aku sebab dah last dah..aku mengharapkan series Bagaikan Puteri ni sambung dan sambung dan sambung lagi..tapi apakan daya..bukan aku yang tules..kalau aku yang tules lain la..Encik Ramlee..please tules novel cam ni lagi..sebab sangat lah best dan dasat..please please please..


****

Aku cakap jer nak masuk MPH..mak cakap ok..mak tunggu kat luar..tak la lama..dalam 10 min jer..dah kuar aku cakap "sorry ya mak lama sket"..mak cakap "takper,beli buku baca bagos"..dia suka anak dia baca buku..aku cakap "novel jer pon"..mak cakap "tak kisah la novel pon, asalkan masa terisi dengan membaca"..how sweet..

Mak cakap dia nak cari buku untuk dia baca sebelom dia tido..tapi dia nak buku agama..ok..aku cakap "nanti kat Econsave kita cari"..sebab kat luar tu ada akak2 jual buku2 n cd2 agama..kuar jer aku tinjau2 kot2 ada buku yang sesuai untuk mak aku..susah tau..sebab buku2 banyak yang kechik2 tulisan dia..pastu tebal giler..pastu mak aku payah nak baca..pusing punya pusing..mak aku pegang satu buku..Misteri & Keajaiban Sifat 20.Kelebihan & Penghayatannya..Mom..pandai u pilih buku..that's my mom..takpa memikirkan harganya..aku terus bayar..she's already start reading it..





For those yang agak cam dalam kebingungan..yer yer saya sangatlah memahami keadaan anda sekarang..mak aku memang macam tu..dia lebih selesa kalau anak2 dia yang buat pilihan untuk dia..cam baju ker..tudung ker..makanan ker..dia memang suka cam tu..akak aku la selalu jadi perunding imej dan juga yang rajin belikan mak aku baju la tudung la kain la..memandangkan aku yang tinggal ngan mak aku..makanya aku la yang akan mengusung mak aku ke mana dia pegi..kadang2 aku kuar pegi bayar bill ke..kete ke..credit card ke..aku usung mak aku gak..akupegi meeting kat Alor Setar pon aku usung mak aku..kalau aku pegi sorang la..kalau aku pegi ngan June ke tak de la aku usung..

Panjang plak entry ni..Mrs Manager dah kasi keje..nak kene bayar bill tepon..*Sowy yer Kak Eda..Esok pepagi Nurul pegi bayar..Sebab ari ni cam dah tak sempat..thee hee..okay..aku sorang kat office ni..busan..nak offline dah..nak balik ni..nak ngantar cucur badak ke rumah Kak Na..dia pesan kat mak aku 30 bijik..Selamat berbuke..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...