15.9.08

Diet Things Again..

Apsal la asyik cakap pasal diet jer ni..isk..bukan aku on diet pon..tapi ntah..hari ni hari diet sedunia kot..tengah surf2 nak cari gambar untuk entry aku yang 20 Superfoods For Weight Loss tu, terjumpa la 1 blog ni..Fatfree Vagan Kitchen (i got the Kale picas from her blog..thee hee..)..for those who really particular with what they eat but really busy to prepare their own food..visit la blog ni..dia ada bagi resepi healthy dish yang senang nak buat, jimat masa, tak banyak bahan dan yang paling penting sedap..picas pon ada leh tengok..apa2 aku suka nak paste one of resepi yang senang untuk dibuat dan jimatkan masa..nak modified sket pon boleh..tapi dah tak vagan lagi dah la..Happy Reading..



-------------------------------------------
Banana Coffee Cake
-------------------------------------------

1 tablespoon flax seeds, ground (bleh ganti ngan nuts, oats or cornflakes..tapi blog owner suggest guna ener-g egg replacer)
4 tablespoons warm water
1/4 cup turbinado sugar (bleh ganti ngan gula perang)
1 teaspoon cinnamon
1/3 cup soy yogurt (nak pakai low fat or diet yogurt pon boleh)
1/3 cup vanilla soymilk (susah nak dapatkan benda ni ganti jer ngan low fat milk..tapi rasanya melambak dalam pasaran)
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup agave nectar (bleh ganti ngan honey or syrup)
1 cup white whole wheat flour (or whole wheat pastry flour)
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2 bananas (pisang emas ok..tapi pisang berangan paling sesuai)

1) Preheat the oven to 375F and oil a pie pan or an 8-inch square baking dish.

2) Mix the ground flax seeds with the warm water and set aside to thicken.

3) Mix the turbinado sugar and cinnamon together in a small bowl. Set aside.

4) Combine the soy yogurt, soymilk, vanilla, and agave nectar in a bowl. Add the flax mixture.

5) Combine the flour, baking powder, and salt. Pour the soy yogurt mixture into the flour mixture and stir just until combined. Pour half of the batter into the prepared pan and spread to cover the bottom. Slice the bananas and place the slices over the batter. Sprinkle with half of the cinnamon-sugar. Spread the remaining batter over the bananas. Sprinkle with the remaining cinnamon-sugar. Bake for 25 minutes, or until cake appears set in the middle. Allow to cool for a few minutes before cutting into 6 slices and serving.

375F = 190.5C

--------------------------------------------------------------------------------------------------

**err..for those yang pening pale apsal nama dia Banana Coffee Cake padahal dalam resepi takde coffee pon..Coffee merupakan perkataan lain selain Breakfast..Maksudnya Coffee=Breakfast..Means that this is for breakfast..tapi nak jadikan dia menu desert korang ke..menu high tea korang ke terpulang la..sebab dia manis dan sedap..Happy Cooking..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...