3.10.08

Baru nak update

Hello peeps out there,





Dah 3rd hari raya baru nak update kan..nama pom raya..harus lah aku menumpukan perhatian pada raya, kueh raya, duet raya, open house, beraya, raya dan raya..thee hee..BTW..3 entry kat bawah tu adalah auto publish sebab tu 1 Oct punya entry pon ada..kureng kan..itu la aku..thee hee..



Malam Raya...

Malam raya selalunya kitorang akan masak rendang dan kari ayam..tu memang juadah official kitorang tiap2 tahun..musti kene ada idli, tosei, ketupat, rendang, kari ayam n chutney pedas..bunyi cam indian food..memang pon..dari aku kechik sampai la dah besor bulat ni..memang tu la juadah pagi raya..sesape datang pon makan tu la..tido kol 1 lebeh..sebab aku nengok cita Takbir Suci 3..best woo..





First Day Raya...

Pepagi dah bangon..mandi manda sunat Aidilfitri suma..siap2 nak pegi sembayang raya..tu musti tu..sebelom tu makan dulu..makan tosei, idli, ketupat rendang suma aku bantai cam tak makan setahun..hua hua hua..sangat lah menjijikkan..

ANTARA JUADAH WAJIB FAMILY AKU EVERY YEAR FIRST DAY RAYA



Rendang Daging mak aku yang pergh



Kari Ayam



Ketupat



Lemang (yang ni tak berapa nak wajib sangat)



Tosei/Tosay/Dosay (apa2 jer la labu)


Pas sembahyang raya aku bedal lagi tosei..idli dah habes..kakak aku habeskan..keji kan kakak aku..dalam tengah aku best melayan rendang mak aku yang perghh tu, tetibe je mak aku bagitau yang fam tok sebelah ayah aku nak datang beraya kat umah (dah jadi tebalik plak..sebab tok aku jer yang datang ngan adik2 ayah aku punya family beraya ke rumah aku..sebab tok aku cakap kitorang tak balik kampung beraya..so dia jer la datang bertandang ke rumah kitorang..kesian tok aku..keji bangat kitorang suma kan)..so kitorang sediakan apa yang patut..ramai gak la..makcik aku datang ngan anak menantu dia..paksu aku datang ngan anak pinak dia suma yang seramai 6 orang tu..2 bijik kete..


Pas dorang balik..June's Family plak datang..3 Family suma..Family Abang Anas, Family Kak Eda a.k.a Mrs. Manager n tiny Family of June..chewah..Tapi June kejap jer kat umah aku sebaba dia nak kene balik Perlis umah mertua plak..but that day was really syiok..sebab ramai bangat..mana ngan anak2 sedara yang cute2 and sangat lah ceria serta manja..Baby Ariana is the smallest and youngest la among them..sangat la cute dan baik..sebab dia tak nangis langsung..cool jer..i loike this kind of baby ok..sangat lah baik dan diam jer..



Aku ngan Baby Ariana..Cute jer kan..


Dorang lepak kat umah sampai kul 6 lebeh..yer la bukan senang nak kumpul semua adik-beradik tau..kiranya semua ada except adik aku yang last..pegi beraya rasanya..Family kitorang besar..my own siblings jer dah ada 5..other side ada 3..suma ada 8..and aku ada 5 orang anak sedara yang sangat manja and cute..thee hee..sangatlah syiok..


Malam aku tido awal..penat apa aku pon tak tau..bukan aku buat apa pon kan the whole day..



Second Day Raya...

Takdo la pagi sangat bangon..lepak kat umah jer..mak masak Nasi Briyani dengan Ayam Masak Merah..plan nak pegi SP umah tok aku sebelah mak (tok and wan dah takde..yang tinggal makcik aku)..sebab mak aku dah janji nak pegi memandangkan pakcik aku (adik mak aku) yang dok kat Ipoh nak balik..tetiba cousin sis (sebalah mak) aku ngan hubby dia datang plak..so lepak lagi kat umah sampai kol 12.00 pm..mak aku ajak gak kitorang pegi sebelom ada orang datang umah..kejinya tak kasi orang datang..tetiba dapur aku plak banjir..sebab paip mesin basuh tu terkeluar dari saluran dia..dah tak pasal kene bersihkan dapur plak..sebab penuh sabun..dah leletih kemas dapur sampai kilat lantai dapur mak aku, kitorang lepak lagi..kol 3 baru gerak pegi SP pas ambik ayah aku kat umah aunty aku..singgah rumah pakcik aku (adik mak aku gak) kat Kampung Matang Gedung..Dia ni bela kambing daging..ada la 6 ekor dewasa..4 ekor anak..comel bangat anak dia..



Cousin sis aku tengah menyusukan anak kambing..tengok dia malu2 plak aku nak ambik gambar..anak kambing ni ada kembar dia..tapi dah lari ikot mam dia..yang ni nama dia DANI


Kat rumah tok aku cam besa acara tradisi pakcik aku akan bakar sate..dia ni tokei sate..so memang tiap2 tahun dia akan bawak balik, bakar bagi kitorang suma makan..kira cam syiok sangat la..walaupon tak semua adik-beradik mak aku ada time tu..mak aku ramai beradik..suma ada 12..



600 cucuk suma..Makcik aku cucuk sendiri ok..Yang baju belang2 tu la pakcik aku..aku panggil Mama Sa..tengok la..sekarang dah moden sampai kipas pon guna kipas letrek..canggih2..



Atas dari kiri: Kakak aku ngan mak aku..dua2 tengah makan tosei panas2..kakak aku siap berebut2 ngan adik aku nak tosei garing..tangan tu tangan adik aku sebok nak gak enter frame..
Atas Kanan: Makcik aku (Mami Mashitah) ngan anak dia Syafikah (betol ke nama dia ni..thee hee..aku pon dah lupa nama dia..panggil Pikah jer..)
Bawah Kiri: Ayah aku ngan adik aku..bukan main enjoy dua2 makan sate..
Bawah Kanan: Adik bongsu mak aku (chinna amma Siti-pronunciation cima siti)..marah dia aku ambik gambar dia macam ni..muahaha..


Malam baru balik..bungkang suma sebab ngantuk bangat..



Third Day Raya Yakni Hari Ni

Hari ni pepagi aku bangon dengan semangatnya nak ikot pegi pasar nak beli barang2 untuk open house esok..penat wei bawak barang..banyak tau mak aku beli..ayam la..ikan la..sayur la..banyak bangat sampai nak cabot kaki tangan..balik kitorang ingat nak mula la buat apa yang patot..sekali anak angkat mak aku plak datang..Abang Habib and Family..ayah bila dapat geng yang sekepala sembang politik memang rancak la sampai tak hengat punya..aku sampai tido2 la..dorang balik kakak aku ngan mak pon start operasi unutk memasak..petang kol 6 baru barang2 suma ready unutk dimasak..yer la nak basuh ayah, ikan sayur..makan mas tu beb..lain la aku ada bibik..ni kitorang yang kene membibikkan diri..kol 6 mak soh aku pagi ambik lemang 6 batang..pastu aku beli barang untuk buat dadih sekali..balik terus buat dadih..2 kali buat..dapat la dalam 130 bekas..ni dadih buat sendiri bukan main instant2 ok..senang giler ok..mak ngan kakak aku la yang paling penat..sebab dorang punya part memang banyak..thee hee..aku ambik part yang sesenang jer..malas kan..




Antara menu Rumah Terbuka..
Dalam Gambar :Rendang, Kari Ayam, Laksa, Dadih & Lemang



Kakak aku yang sebok menggoreng ayam untuk buat Ayam Masak Merah..dah macam bibik pencen dah aku tengok..marah kakak aku kalau dia dengar..sowy yer..ampunnn..daun pisang tu bukan buat masak tau..tu buat lapik laksa, roti jala, sate dan seangkatan dengannya..kampung style la sket kan..



Aku dengan jayanya buat dadih..resepi combine2 makanya ni la hasilnya..adik aku tu..aku nak ambik gambar dadih tu..sekali dia sebok nak aku ambik gambar dia ngan dadih..layan jer la labu..sawan plak karang kat situ susah jer..


Tu jer la citer yang ada..kesimpulannya..raya tahun ni biasa2 jer..aku tak rasa cam nak raya pon..ntah sebab apa..cam takde mood..

P/S: Abaikan Gambar yang kureng kualitinya..aku ambik guna phone jer..camera takde battery..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...