20.11.08

Semua Expired

Hari ni aku nak kena settle insurance n roadtax keta..sebab dah dekat 2 minggu..semalam masa aku pi bayaq saman traffic..baru aku perasan yang lesen aku pon dan expired..13 Nov 2008 ok..buleh ka aku tak sedaq..kalau tak sebab kertas saman tu tules expiry date lesen memang sampai tahun depan pon aku tak sedaq..teruk kan..nampak sangat tak ambik tau..thee hee..







Aku tak block no keta tu sebab 2 keta kawan aku..thee hee..keji tak..


Pasai saman plak..saman tu aku kena kat Taiping bulan Feb hari tu..masa nak dekat Chinese New Year..aku la..bangang sangat pi potong double line..aku on the way nak pi Lumut ngan kakak aku..dia ada keja kat sana..so aku ni sebok ja la nak ikut..pakai keta aku pi sana..jalan tu memang banyak lori..panjang2 plak tu..time tu plak dah nak senja..aku tak mau lambat sampai..dah la jalan tu gelap..jalan kampung plak tu..takot la kan..


Aku dok pulun nak potong lori kat depan aku..mana aku tau kat depan tu dah double line..sekali aku potong la lori panjang depan aku tu..tau la kan dah potong lori panjang mesti la laju..sekali aku nampak ada orang dok lambai2..mana aku leh brake mendadak..nak mampus..mau kami dua2 keluaq kot cermin depan..makanya terjauh la skit..aku plak bleh dok buat keras dalam keta..kakak aku yang turun..ahaha..first time kena sama babe..lagi plak polis2 tu dok dalam semak..mana la tau tu penyamar ka..sekali aku pi depa drag aku..ha sapa nak jawap..maka ni la conversation dia..




Polis Singh: Mintak Lesen dengan IC..

Kakak aku: Kami tak perasan tadi kata depan tu double line..*aku buat keras ja dalam keta..Polis Singh tu buat bodo ja..sekali dia gamit soh aku pi kat jeep depa..

Aku: Tak boleh consider ka encik..kami memang tak perasan double line kat depan tu..

Pakcik Polis: Kalau mai awai kat saya tadi memang la saya leh consider..ni saya dah tulis memang tak boleh nak padam lagi la..saya ingat memang rela di saman..sebab dok keras dalam keta ja..*hampeh..perli aku plak pakcik ni..

Aku: Saya tak pernah kena saman..sebab tu cam terkejut tu..

Pakcik Polis: Orang lain kali dah buat salah tu turun la mai mintak maaf ka apa ka kan..sejuk jugak hati ni..ni macam rela disaman ja gayanya..Sain kat sini na..*pedih aih ayat pakcik polis ni..aku pon sain la dengan sakit hatinya..tapi apa2 pon mintak maap la kan..

Kakak aku: Berapa ya kalau nak bayaq saman ni?

Pakcik Polis: Ni Ops Sikap..so kalau kena saman..maximum la amount dia..ok..ambik balik lesen dengan IC..pandu la dengan cermat demi orang tersayang..ingat..jalan raya bukan tempat untuk berlumpa..*chewah pancik polis ni..siap buat ayat skema..siap kempen keselamatan jalan raya lagi kat aku..very da over..




Aku pon blah dengan hati yang sakit dan terkejut tak habes lagi..haih..tu la kesahnya..makanya semalam melayang la RM380..yang RM80 tu saman penumpang sebelah tak pakai seat belt..ahaha..kena kat Langkawi..aku kenyang sangat time tu baru pas makan sebab tu aku tak pakai seat belt..sekali ada road block kat depan..kat area Pantai Chenang..member aku bawak keta..tak sangka plak Langkawi kuatkuasa undang2 tu...sebab polis tempat lain tak ambik port pon..haih..nasib2..Asalnya RM30 ja..tapi memandangkan aku dok peram saman tu sampai jadi blacklist..makanya dia jadi RM80.00..pandan muka aku..kan kan kan..


Moral of the story:
  1. Always check ur lesen la kan..jangan dok buat dono ja..tau2 dah 2 tahun expired..
  2. Time perayaan pandu dengan berhemat..sebab polis berlambak dok menyorok celah semak time ni...
  3. Kalau kena saman..jangan dok keras dalam keta..dah buat salah tu turun mintak maaf..kot2 depa ada hati nak consider kan..*tapi aku turun mintak maaf masa kena saman kat Langkawi Polis tu buat dono ja..
  4. Walaupon dok sebelah ja..pakai la seat belt..selain dari elakkan kena saman..kalau accident tak la teruk sangat cedera..orang belakang pon pakai la seat belt..undang2 baru dah dikuatkuasakan..jangan dah kena saman baru nak beringat..
  5. Kalau kena saman tu..pi la bayaq cepat2..jangan dah blacklist baru terhegeh2 nak pi bayaq..alamatnya 2 kali ganda la amount dia..

Sekian, terima kasih.

5 Mind Spoke Hand Wrote:

pearlEJ said...

hihihihi yangggggggggggggg..... semalam akak pun kena samannnnn... tak pakai talipinggang.... hahahahaha.... padan muka kann... sapa suh tak pakai...

hOOdedLicIOUS said...

pearlEJ ,
kena gak ka..haih..ujung2 tahun ni polis suma nak saman orang ja..nak kasi abih buku saman tahun ni kot..

Aku Bukan Bidadari said...

wohh kena saman..mahal kan.. kalo saman tgh cakp hp smpai seribu tuh.. tapi ari tu kat midvalley ada kaunter utk diskaun saman..

ehh main terjah ja.. salam kenai noooo sekapai kita

hOOdedLicIOUS said...

Aku Bukan Bidadari,
salam kenai gak..thee hee..wah..ya ka..mahainya..sib bek belah sini pak polisi tak ambik port sangat pasai pakai hp ni..masih ada lagi ka kaunter tu..mesti takdak dah kan..neway..thank for jengah blog yang tak seberapa ni ya..

The Spiral Eyes said...

apa rasa kau sayang?oren?lalalalal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...