25.12.08

Kejadian Manusia Pertama (Adam) Menurut Al Quran Part 1

Dah agak lama aku dapat email ni..n aku peram ja sampai dah nak jadi jeruk..tetiba aku rasa cam aku kena letak kat sini untuk di kongsi dengan hampa semua..aku tau tak semua kita yang tau..pada yang dah tau or dah penah baca, baca la sekali lagi untuk mengukuhkan lagi daya ingatan dan pengetahuan hampa..pada yang tak tau n tak pernah baca memang wajib untuk hampa baca..aku akan buat part demi part..sebab aku tau..hampa mesti busan punya baca banyak..so akan ada banyak entry la nanti..yang aku akan autopublish di masa2 aku tak berblogging..aku harap entry2 ni menyumbangkan sesuatu kat hampa..berblogging ni bukan saja kita bercerita, bergosip dan berbisnes..kita jugak leh kongsi ilmu pengetahuan..


***********


KEJADIAN MANUSIA PERTAMA (ADAM) MENURUT AL-QUR’AN



Pendahuluan



Di peringkat awal sebelum penciptaan manusia bermula Allah S.W.T telah berfirman kepada malaikat bahawa akan menjadikan seorang khalifah di bumi ini. Sebagaimana firmanNya yang bermaksud:


“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi”.....
Surah al-Baqarah (2): 30



Merujuk kepada ayat di atas falsafah kejadian manusia iaitu sebagai khalifah merupakan satu penganugerahan sebagai ciptaan terbaik di antara ciptaanNya. Selian itu sebagai khalifah manusia juga mempunyai tanggungjawab yang tinggi untuk mentadbir alam ini.



Falsafah Penciptaan Manusia daripada Tanah


Berkenaan penciptaan manusia pertama di dalam Al-Quran terdapat di dalam beberapa surah yang kebanyakan ayat menyatakan bahawa manusia adalah dicipta daripada tanah. Sudah tentu penciptaan ini mempunyai intisari dan falsafahnya yang tesendiri.


Manusia telah dipaparkan di dalam Al-Quran sebagai ciptaan yang dihubungkan dengan tanah. Sebagaimana firman Allah:


“Dan Allah menumbuhkan kamu dari tanah dengan sabaik-baiknya. Kemudian Dia mengembalikan kamu ke dalam tanah dan mengeluarkan kamu(daripadanya pada hari kiamat) dengan sebenar-benarnya” Surah Nuh (71): 17 –18


“Dari bumi(tanah) itulah Kami menjadikan kamu dan kepadanya Kami akan mengembalikan kamu dan daripadanya Kami akan mengeluarkan kamu pada kali yang lain” Suran Thaha (20): 55



Merujuk kepada ayat-ayat di atas ianya menunjukkan bahawa aspek spiritual mengenai asal-usul kejadian manusia daripada tanah ialah menekankan bahawa manusia akan kembali kepada tanah selepas mati. Selain itu ia juga merujuk kepada kebangkitan manusia di hari penghisaban atau hari perhitungan.


Manakala Dr. Maurice Bucaille di dalam bukunya iaitu What Is The Origin Of Man?, mengatakan bahawa perkataan khalaqa yang biasanya diberi pengertian sebagai menjadikan atau “ to create” adalah kurang besesuaian. Beliau menafsirkan perkataan yang paling sesuai ialah “ to give porpotion to the a thing, atau “to make it of a certain propotion or quantity” atau to bring into existence a thing which did not formerly exist . Beliau juga menekankan bahawa perkataan di atas adalah hampir kepada perkataan asal yang digunakan di dalam Bahasa Arab .


To be Continued...

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...