3.12.08

Suster Ngesot @ Astro Kirana

Olla Everybody !!

Masa aku bercuti sakit hari tu..aku habeskan masa aku dengan menonton tv (Astro)..berganti2 channel..berganti2 cerita..dari dokumentari ke drama..dari drama ke cartoon..dari cartoon ke movie..pagi membawak ke malam..apa lagi yang orang sakit leh buat kan..





Aku sempat tengok satu citer seram..Zie ada letak poster ni kat blog dia..so aku pon memang dok tunggu filem ni pon kat Astro Kirana..Tajuk seperti yang hampa leh tengok kat poster ni..Suster Ngesot..Siska si Bawang Merah (Nia Ramadhani) tu pon berlakon citer ni..kali ni dia tak jadi anak setan cam dalam Bawang Putih Bawang Merah tu..dia jadi heroin..baik la kiranya ni..serious budak ni kalau jadi baik sweet jer nampak..


Cita ni mengisahkan pasal Suster (orang tua2 kata misi..kita la ni panggil Nurse) yang mati kena bunuh dengan tunang dia (doctor kat hospital dia keja)..adanya suster ini adalah Sister dalam Bahasa Inggeris..jangan translate dalam Bahasa Melayu..nanti maksud tak kena dengan peranan sebenar depa..Dia tangkap red handed tunang dia dengan kawan baik merangkap roomate dia tengah memadu asmara dalam bilik hostel dia n kawan dia ni (depa dok hotel nurse2 ni..jauh gak la ngan hospital depa keja tu)..apa lagi..mengamuk la..si tunang tu angkat meja n hempap kat kaki dia..then pukul n hentak pala kat dinding sampai la innalillah kawan tu..pastu tanam dalam dinding bilik tu..then tutup kawasan dinding tu dengan almari..pastu dia sealed bilik tu tak kasi sapa2 masuk or guna lagi..


Lepas 20 tahun..bilik tu depa bukak sebab bilik semua dah penuh..ada 2 nurse baru (si Siska ngan kawan baik dia) nak dok kat hostel tu..so nak tak nak kena la bukak bilik tu..punya la kotoq bilik tu..kalau aku takdaknya aku nak dok..menakotkan..si Siska ni (atau Veera nama dia dalam cita ni) adalah orang pertama yang bukak pintu bilik ni..dia jumpak diari atas lantai..diari Suster Ngesot tu la..


Oh ya lupa nak story pasai pa depa panggil Suster Ngesot..depa panggil hantu ni (atau Lastri nama dia dalam cita ni) Suster Ngesot sebab 1) dia ni nurse..orang Indonesia panggil nurse2 depa suster..2) kan tunang dia dah bantai hempap dua2 kaki dia ngan meja..so dia tak leh jalan..dok ngesot ja..so jadi la dia Suster Ngesot..


Sambung balik..start dari hari tu Suster Ngesot a.k.a Lastri start dok bunuh2 orang..bila ada yang akan mati ja..dia akan bagi petunjuk kat Veera..tiba2 ja diari dia akan muncul..diari ni pandai main acilut..kejap ada kejap hilang..dekat dalam muka surat yang dah siap2 terbukak tu akan appear huruf pertama nama mangsa berkenaan..lets say nama ko Tuminah Binti Hartojo..maka T la akan appear kat page tu..faham..?..


Tapi si Suster Ngesot ni tak la bunuh semua orang..dia bunuh depa2 yang dok scandal mandal ngan depa2 yang dah ada bf ka gf ka tunang ka suami ka or isteri ka..cam tu..orang pertama yang dia bunuh definitely la pembunuh dia kan..tunang dia yang bernama Doctor Herman..gatai tau doctor ni..dah tua2 pon dok scandal mandal ngan nurse2 muda bergetah kat hospital tu..


Si Veera ni stay ngan kawan baik dia..nama Sila..Sila ni dok buat hubungan sulit ngan Bf si Veera ni, Mike..so dua2 ni pon mati..Veera ni selalu di datangi oleh sorang pompuan tua dengan kucing..nama Mbok Suloh kalau tak salah aku la..dok cita pasai si Lastri ni..cam mana dia mati..sapa dia ni..Si Veera dok cita kat dia la semua benda yang jadi kat dia..pasai diari tu..pasai depa yang mati..semua la..sekali satu hari masa dia dok sembang kat dapur ngan Mbok Suloh ni pak guard hostel mai dapur tanya dia dok sembang ngan sapa..dia pon kata la sembang ngan Mbok Suloh..pak guard tu dengan herannya bagitau yang pompuan tua 2 dah mati 10 tahun dulu..hah..kalau aku maunya histeria kat situ..menakotkan..


Ni mai part nak mengkritik plak ni..cita ni..ok..seram tu boleh la tahan..takot gak la..apa yang aku tak puas hati..part ending tu..sampai sudah depa tak tau yang mayat Lastri a.k.a Suster Ngesot tertanam dalam dinding bilik Veera tu..then..yang last sekali si Suster Ngesot tu bagi hint huruf V..yakni si Veera ni pon akan mati gak..sebab hantu tu dok belakang dia n muka si Veera tu cam takot2..tu yang aku tau V 2 for Veera..pasai pa dia nak bunuh si Veera tu plak..mungkin Veera pon ada scandal ngan laki lain..masalahnya..dalam cita ni tak plak dok tunjuk si Veera ada scandal ka sembang ka or jeling2 ngan laki lain..at least tunjuk la skit kan baru buat ending cam ni..


Kalau ya pon nak buat filem seram buat la bagi orang paham..macam cita seram Thailand..walaupon gila punya complicated cita dia tapi jalan cita dia smooth..at least kita paham hujung pangkal..tak la melompat2 cam cita tak cukup budget..dak pon depa plan nak buat part 2..malas aku tau dok buat cita tergantung cam ni..hampa tengok sendiri la cita ni..baru hampa paham apa yang aku cuba nak maksudkan..enjoy the movie..tarra..

2 Mind Spoke Hand Wrote:

The Spiral Eyes said...

kamu ni free gila sampai sempat buat sinopsis..sakit ke tak ni

hOOdedLicIOUS said...

The Spiral Eyes,
Sakit2 buat..dah nak masuk seminggu..dah nak ok dah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...