28.8.08

15,16 & 18.08.08



I was really excited on this wedding..1) this is my sis wedding 2) this is the first wedding i ever experience which i was into it from the beginning till the end..when i was into the process i realized that this is not just a process or ceremony or custom or ritual..it's a movement of one's life..people will definitely move forward..we cry, we laugh..going up going down..those are part of us..we'll meet so many people in every stage of our life..we get to know someone new..we even lost someone we love..all this make me think..that's life is always goes on..even though you stop and being silent..life will still goes on..until one day u realize that u have wasted your precious life by doing nothing to appreciate it as it supposed to be..so now..we should do what ever we want to do..we should appreciate our life more than anything else..coz we live only once and die only once..

VMY Go Green Picas Part 1

I will uploade more later..




Picas ! Picas ! Picas !

Good morning..pictures speak more than what could be said..rite..so enjoy the picas..

JUNE'S WEDDING 15, 16 & 18.08.08


The Dais


The Making Of The Bride


Solemnization


Receptions


The Bride




The Couple

24.8.08

It's Sunday Again

Hi peeps..it's beens not really long i haven't online..as i was really really really really busy..June's wedding, Go Green..thank god everythings done now..i just need to focus on the routine office works..huh~

I got a fever last few days..still not fully recovered as i was too busy to think of myself and my health..so i just pretend to be like a healthy human being..even though i was really not feeling good and comfortable..I prayed so that Allah give me little bit strength and energy so that i could stand until the end of the event..last night was the grand finale of VMY Go Green..and i was really exhausted until i couldn't feel my own feet..went back early and threw myself on the bed..i cant woke up this morning as my head, my hand and my feet was really heavy..like being tied up to a very big stone..i sms my manager ask for permission to come late..she said yes..*thank madam..now i'm in the office..with my very-lonely-lappy..will update more later..chiow..

17.8.08

Gudday !!

Two days past..today i'm back with my 2-days-lonely lappy and new story to tell..It was a great moment of my life to be part in the process of June's wedding. I've never been involved in these matters before as none of my siblings married..*what a sad statement..everything was going smoothly..start from solemnization until reception..everybody seem to be really happy..i felt lucky to be there, among hundreds of relatives and friends witnessing the most important phase of June's life..I was thinking and hoping that mine will be like this too..

****
15.08.08 was a busy day for me..i was running here and there as some of the preparation for reception wasn't completed yet..I woke up early as i have to send the songket to June..went around the town searching for Wedding Boutique in order to get the songket for kain, bengkung and tengkolok done..then got back to finish all the wedding gifts..around 7.30, everything's ready for tomorrow's reception ceremony (except for those songket things)..we offed to solemnization ceremony..guest wasnt arrived yet..i went upstair to meet June..Saw Kak Azie (June's Schoolmate), Yang (June's Foster Sis) and another friend (forgot to ask her name..*grin)..I've met Kak Azie before during June's engagement day..she a warm and friendly person..i like her very much..That was a first time i personally met Yang..I've heard about her from June..She is a funny, friendly and warm person..like her also..the photographer was really superb..SHIDI..he took hundreds *maybe thousands of pic for those 2 days..that nite was a palpitated moment for everyone in the house..my feeling that time was really indescribable coz that was my first solemnization experience..usually i will only stay at home, lending my hand..to hear the Kutbah Perkahwinan..menginsafkan..


14.8.08

Ikan Kembong Roti Sandwich

Penatnya..tengahari ni aku kuar dalam kol 2.00 untuk melaksanakan tugasan yang diberikan oleh manager..dia bagi aku duit..soh beli ikan pari..nak buat masak asam pedas untuk group Road Runner esok..80 ketol ok..banyak tu..aku drive pg cold storage kat Taman Selasih nak beli ikan..sekali ramai giler org kat luar kedai..aku ingat orang ramai beli barang..maklum la kan musim kenduri dah start..tetiba ternampak kelibat beberapa orang polis beruniform..hmm..something's not rite..aku slow la sket depan kedai tu..tengok dorang sebok keluarkan barang..aku agak kena sita kedai tu..atau kene tangkap kes sorokkan barang..atau kene saman kes naik harga barang kawalan..atau jual barang seludup..banyak ATAU aihh..apa2 pon lantak ko la labu..aku call manager inform pasal benda ni..tadi manager aku call kedai tu ok jer..sekali aku pegi dah jadi cam 2 plak..then manager aku kata beli kat Kelang Lama..Kedai Shailo..

Aku pk alang2 dah pegi area tu baik aku singgah rumah Cik Yus jahit baju..nak ambik baju aku ngan adik aku yang dah berkurun siap..aku nak pakai untuk kenduri June lusa ni..pastu gerak ke cold storage 2..cari punya cari ikan pari plak takde..so aku menggunakan kebijaksanaan aku dengan membeli ikan kembong..50 ekor..yang besar2 tu..so malam nanti supervisor resort (Din) akan ambil kat umah manager aku..aku singgah jap kedai kat situ..beli roti gardenia..4 bantal tau..nak buat sandwich untuk esok..letih..malam ni tido tak bergerak la aku..ahahha..

Keje, Keje, Keje

Ni tempat keje aku tau..Tapi aku base di town..sini operation jer.. :)) ..Sila la tengok..Jemput2 buat macam rumah sendiri..


Morning !!

*yawn..Ngantuk plak pagi ni..cam malas nak bangun..takde banyak benda sangat nak dibuat sebab semuanya aku dah settlekan awal..cuma 2 3 bende yang simple2 jer..simple but menjengkelkan..tapi dah settle..ahah..

****

Tak sabar tunggu GO GREEN minggu depan..mesti dasat..sebab according to the organizer..event ni memang best..sebab melibatkan artis n media..dia macam ala2 explore race la..tapi yang ni dia buat dalam hutan..sebab tu dia panggil GO GREEN..kalau kat town kene panggil GO BRICK la plak..* XD...Siap ada perkahwinan atas CANOPY WALK yang terpanjang di dunia lagi..dorang nak masuk dalam Malaysia Book of Record..artis la..tak tau sape artis tu..dorang tanak reveal..ni menurut kata manager aku yang pegi meeting tu kat resort semalam..So aku ni sangat la tak sabar nak tengok..sebab diorang buat kat tempat kitorang..memang semua staff kene turun padang..sebab event ni melibatkan 380 orang termasuk urusetia, keselamatan, kesihatan, artis, media n ntah apa2 lagi..so staff kat sana ada tak sampai 15 orang..m****s tak cukup kaki dan tangan..nak handle makan lagi, activity lagi..so aku ngan manager kene la turun padang..June plak akan datang untuk first day..pasal dia nak balik KL..Honeymoon..

****

Pada korang yang tertanya2 ada 3 org jer ke staff kat sales office..yea yea..itu lah hakikatnya..dan kitorang ok jer..maintain..takde masalah..lagi plak..kat office bawah..ada satu lagi staff, KAK NA..*office bawah tu kira mother company la..yang aku keje ni dia punya sub..buat masa sekarang Kak Na buat keje untuk 2 office ni..memandangkan office aku ni takde admin assistance..*baru berhenti..sambung belajar..kami ni kat office..cam lipas kudung..ahaha..especially manager aku..kesian dia..mana ngan anak..account..keje2 admin..pg pasar borong beli ikan sayur..pegi hantar kat resort..kesian tau..so aku dengan penuh dedikasi buat keje yang lain2..tanak susahkan dia lagi..itu lah ceritanya..*BTW..manager tu sebenarnyer kakak aku..lain mak lain bapak..*grin

TNT Peledak Meledak

Hari ni penat habes..sebab ke Alor Setar..Mak aku puasa..so kene rush balik sebab dia nak berbuke..*dia ikut aku pegi Alor Setar..Aku hantar pegi umah makcik aku di Taman Arif Jaya (aku panggil dia chinna amma (aku pon tak tau cam mana nak eja *grin) panggilan untuk adik pompuan sebelah mak..kalau kakak kepada mak panggil periya amma..tapi aku panggil kakak mak aku mak besar jer..kira translate bulat2 la.. *grin)..aku terus pegi meeting..Sampai kat area Bertam tu tetiba je traffic jadi slow..bengang habes aku..terkemut2 kete semua..dekat setengah jam gak la..panjang tau..kalau kat highway ni 2 benda je..kalau tak accident, polis buat road block..sampai je satu kawasan tu ramai giler orang..sekali accident da..cuma dorang dah settle angkat semua..so takde la nampak apa2..lepas tempat accident tu traffic normal jer..tak payah sesak pon sebenarnya..tapi tau la kan rakyat Malaysia ni..semua pakat sebok nak ambil tahu..makanya dorang slowkan kenderaan..tu yang jadi slow..geram tau..penat n sakit kaki tangan pinggang suma..

Sampai kat town aku..mak aku plak ajak gi amik kek untuk wedding June..7 kotak tau.Fruit Cake n Marble Cake..yang menyakitkan kan ati aku sesangat..masa aku tengah reverse nak kuar dari rumah tukang buat cake tu..sekali side mirror aku tersangkut kat pagar rumah dia..geram tau..lampu signal kat side mirror aku tu pecah sket..aku yang memang panas baran bak gunung berapi yang penuh dengan larva menggelegak ni..apa lagi..meledak la..tapi meledak kat dalam ati jer..sebab aku tengah belajar kawal marah aku yang sangat susah untuk dikawal..tapi sejak akhir2 ni aku dah berjaya (dalam 20%) kawal diri aku..Syabas !! aku buat2 tak nampak jer..aku positifkan minda aku..supaya aku dapat terima kenyataan yang lampu 2 dah pecah..malas nak ambik port..lantak ko la labu..pas mandi makan suma bermula la kerja2 memotong kek, membalut n memasukkan ke dalam kotak..sangat la penat..dan sangat lah menjengkelkan sebab fruit cake tu suke pecah..aku tak rasa pon kek tu sedap ke tak..sebab aku memang tak suka Fruit Cake..Euw !! meremang bulu roma bila tengok..mungkin sebab manis sangat kot..

Mak aku dah tak larat dah nak buat..kitorang habeskan semua kotak yang June bagi tu..kek tu ada balance lagi 2 bijik setengah..so pepandai la yer nak buat apa ngan kek tu..esok pagi June akan antar telur 500 bijik kat umah..untuk direbus..lagi 500 rebus kat umah dia..15/8 ni akad nikah 16/8 kenduri..sebelah lelaki 18/8..SELAMAT PENGANTIN BARU yer..minggu depan GO GREEN..pada korang2 yang tertanya2 apa itu GO GREEN..nanti la aku explain ok..*yawn

13.8.08

Meeting

Program hari ni..attend meeting di Alor Setar..menggantikan ayah aku yang sememang tak nak pegi meeting tu..Meeting Promosi Pelancongan ke Indonesia..antara yang attend, Metro Specialist Centre Sungai Petani, Kedah Medical Centre, Darul Aman Suite, LADA, PKNK, Ulu Legong, Homestay Relau, The Tree Top Walk Sungai Sedim and apa ntah satu lagi aku kurang pasti..kali ni punya promo dorang more to business to business punya style..dorang dah taknak buat exhibition n travel mart cam dulu..sebab dia punya outcome and feedback tak memberansang kan..kali ni..dorang buat seminar..seminar tu akan diadakan di 2 tempat..Jakarta n Bandung..setiap peserta kene buat presentation..so that all the invited agents from Jarkarta and Bandung will get the total info from all the product operators..kalau travel mart dulu..siap ada loceng lagi..cam lelong tu..setiap peserta akan duduk di meja yang disediakan dan tunggu agent datang melawat..kalau 150 agent yang hadir..yang akan singgah kat tempat ko mungkin dalam 20 jer..selebihnya stuck di meja2 yang ratanya kengkawan dorang..haha..keji tol..

Aku sokong style seminar ni..dorang (Tourism Kedah n UPEN) ni memang brilliant..yang ni lebih adil la..n everybody have a chance to present their product to others..kan kan..yang ni lebih effective..n aku sure pasni Kedah akan ada banyak entry..kenapa la dari dulu dorang tak nak buat benda ni..dok sebok bawak pg product update..then travel mart..then consumer fair..sesekali ubah..tak la busan sangat kan..khabarnya..pas Indonesia..dorang nak attact Hatyai..then Singapore..kira jiran2 terdekat la..aku salut usaha kerajaan..

My life is one big soap opera - part 2

I'm back for today's post..kalau nak diikutkan banyak benda dalam kepala aku ni yang nak aku kongsikan..cuma nak kena organize kasi cantek.. :)) ..karang korang baca cam busan plak kan..sebenarnya..pada yang sangat mengenali aku..aku ni memang suka bercakap n bercerita..ntah apa yang aku cakap n cerita aku pon tak tau..kekadang tu aku sendiri tak tau apa yang aku katakan..* that's the worst la kan..macam sekarang ni la..ntah apa la yang aku merepek ni..korang pon baca jer ek.. :))

****

Ok..bila dikenangkan kembali pada masa aku belajar dulu..aku ni bukanlah seorang yang sangat pandai dan sangat rajin belajar..makanya result aku pon sangatlah cukup makan..ala2 cemerlang tak cemerlang gitu...*pendek kata kira cukup untuk aku sambung buat master...huahuahua..terukkan..ntah apa2 ntah...saat yang paling seronok dan gumbira dalam hidup aku adalah masa aku tengah belajar (maksudnya masa aku buat degree)..masa tu memang best...sebagai seorang student aku merasai semuanya..masa aku buat dip dulu cam tak berapa nak best sangat..tak rasa pon campus life yang orang sebut2 tu..mungkin sebab masa tu aku sibuk berchenta sampai tak hengat..dan pulak tau la Uitm tu ala2 sekolah asrama penuh gitu..so..life korang memang well organize yang mana korang tak payah sibuk2kan diri susun jadual kuliah korang or nak uruskan masa korang..assigment pon cam takde je..so korang akan rasa cam sekolah la..masa aku sangat la banyak..makanya aku dan kengkawan yang seangkatan dan sekepala dengan aku banyak lah menghabeskan masa kitorang dengan benda2 yang bila aku pkkan sekarang langsung tak membina minda dan berfaedah..*grin

Pengakhirannya..aku grad dengan result yang lebih baik gali lubang dan tanam daripada tunjuk kat orang..memang hampeh bangat..memula aku salahkan fam aku..mak aku especially sebab paksa aku ambik course yang aku tak minat langsung..alasan mak aku dulu aku ambik course yang sama masa spm yang yang dip..*ceta dia panjang cam mana aku leh ambik Course tu masa spm..nanti aku story len dalam part2 yang seterusnya..masa zaman aku habes spm tu memang tengah hangat pasal2 IT n Multimedia ni..aku dapat tawaran sijil IT di poli..mak aku tak bagi la sebab sijil namapun...makanya dengan sangatlah berat hati aku pon pegi la UiTM..paham2 la dah tak minat...dengan aku plak sakit masuk spital masa orientasi (MWS:Minggu Wawasan Siswa)..org dah start kelas dekat seminggu baru aku masuk kelas..*tapi tu alasan bodoh aku jer sebenarnyer..sebab benda yang aku belajar masa sem 1 tu benda yang sama masa SPM..aku memang tak minat nak buat cam mana kan..aku malas2kan diri la..esok exam accounting aku leh lepak tengok tv kat umah..*sebenarnya aku lupa yang esok tu ada paper..senior bilik aku (Kak Nana) yang call aku..esok tu..aku bergegas la pepagi subuh ke kolej..pagi tu gak dalam kete aku study..gila kan..nasib baik aku lulus..tapi cukop makan la...aku syukur sebab aku bukan study pon..sem demi sem aku bermalas2an..sampai la sem ke 4 baru aku sedar yang aku dah silap..dan aku sedar tujuan aku masuk UiTM...aku study hard..tapi tak de kesan yang ketara la dalam result aku...walau aku dalam 4.0 pon..CGPA takkan naik banyak..bermula la episode penyesalan..sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna..*padan muka aku..aku extend satu sem..result aku memang tak dapat nak diselamatkan..makanya aku reda..alhamdulillah..fam aku faham dan terima result aku cam tu...habes dah satu bab...

****

Bila tiba masanya nak sambung degree masalah la..sebab result aku tak lepas..aku mintak semua kat sabah sarawak..tak dapat babe sebab compete dengan budak STPM..makanya akupon menggunakan kabel2 yang ada..dan..tarrrrrraaaaaaaaa..jadilah aku mahasiswa UNIMAS..dan pada ketika itu juga bermulalah hidup aku sebagai seorang mahasiswa universiti..campus life yang orang sebut2 tu?..aku dah rasa..sangatlah memenatkan dan kelam kabut..lelama tu ok la..nasib aku baik sebab aku leh transfer credit..*jelous kengkawan aku hua hua..aku yang paling tua dalam kelas..mostly yang ada budak STPM..budak matriks takde..budak dip ada 4 termasuk aku..susah gila..especially untuk subject anthropology n com & society..huh~~ *thank to En Kelvin Egay (lecturer 2 subject tu) sebab banyak tolong sampai aku leh lulus sucject tu dengan agak cemerlang..subject tu subject killer tau..4 jam credit..subject faculty makanya student semua course fac aku kena ambil..dan banyak la yang bungkus..kena repeat..yang bungkus terus pon banyak..sebab subject ni..nearly 50 GB..100 lebih GMS (gagal mengulang sem)..phew~~ thank god aku lulos..aku jadi yakin pada diri sendiri pas 2 subject ni..kalau subject susah cam ni aku boleh buat..yang lain pon aku boleh..aku janji pada diri aku yang aku akan belajar..takkan sia-siakan peluang kedua yang aku dapat..aku paksa diri aku sebab aku tau aku ni bukan rajin sangat..aku selalu kata kat diri aku yang aku minat course yang aku ambik tu..*actually aku tak mintak course tu..ni course lelong..sebab tak famous so takde orang mintak..so dorang main sumbat je student yang tak dapat memana U..kesian kan..termasuk la aku..aku janji pada diri aku yang aku akan grad ontime..makanya aku grad ontime (5 orang jer untuk course aku n aku the only malay tau) dengan result yang aku rasa cukup puas hati..pada org lain mungkin biasa saja..tapi aku tau kemampuan aku dan usaha aku yang nak kata dasat sangat pon tak sebab buat kali ketiga aku katakan yang aku ni bukannya rajin sangat..makanya itu la yang aku dapat setimpal dengan usaha dan kemampuan diri aku..

****

Aku berterima kasih pada Allah SWT sebab bagi aku peluang kedua untuk aku perbetulkan diri aku..juga pada mak ayah aku yang tak jemu2 bagi sokongan dan kata2 semangat..pada kakak aku yang paling aku sayang sebab sentiasa bagi bantu aku (dari segi kewangan dan semangat)..kepada abang dan adik aku yang selalu backing aku dan bagi aku semangat..tak lupa pada semua kengkawan dan lectures yang banyak bantu aku..banyak bimbing aku..aku bersyukur aku dapat semua 2..aku syukur sangat2..pengalaman hidup di rantau orang..banyak mengajar aku berdikari dan yang paling penting banyak mengajar dan mengubah aku menjadi manusia yang berguna..banyak pelajaran dan pengetahuan yang aku dapat sepanjang 3 tahun aku study kat sana..aku bersyukur sangat2..

My life is one big soap opera - part 1




Dalam hidup ni terlalu banyak yang kita kena buat dan pk..sampai kekadang tu rasa cam nak pecah kepala..cam nak tercabut kaki tangan..kekadang kita rasa kenapa hidup kita macam ni..tak macam org lain..aku penah rasa cam ni dulu..even sekarang kekadang tu perasaan tu datang..perasaan tu memang sukar nak dielakkan sebab kita manusia tak pernah puas dengan apa yang kita ada dan tak pernah bersyukur dengan apa yang kita miliki..kita manusia ni sukar nak terima kenyataan..kita nak hidup yang ala2 fairy tale tu..what ever happen always have happy ending..reality mana ada cam tu..tapi life aku memang cam drama yang aku tengok kat tv..sampai aku rasa cam aku plak yang tengah berlakon dalam drama yang aku sendiri terbit n aku sendiri arah..sebab apa aku kata macam ni..sebab whatever happen to me is actually come from my head..dari aku kechik sampai dah besar sekarang ni..boleh dikatakan hampir ke semuanya..sampai aku rasa cam takut nak pk apa2..cam tak caya kan..tapi tu la realitinya..susah nak explain..sebab aku sendiri masih bingung dan mengkaji teori yang aku sendiri tak pernah paham..hanya Allah SWT yang ada jawapannya..dan aku harapkan yang satu hari nanti aku menemui jawapan aku cari2..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...