8.2.09

Trip To Terengganu ~Part 1~

Salam Peep-pals!


Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Feb dah..masa tu memang cepat berlalu..sok2 ni sedaq2 dah habes tahun 2009..so pada yang dok buang masa tak tentu hala..sedaq2 la wahai manusia..masa itu emas..la ni dah bulan Feb..jangan ingat awai lagi na..masa takkan pernah buzz kita macam orang buzz kita kat YM kalau kita tak layan atau terlupa nak layan dia..kalau kita lalai kita yang rugi..sedaq2 dah sampai hujung tahun..satu benda pon tak tercapai sebab selama ni kita dok amalkan sikap "tak pa masa panjang lagi".


Pada yang memang workaholic tu..jangan dok sebok keja sangat2..bukan tak bagi keja..tak bagi cari duet..tapi berpada2 la..jangan sampai lupa diri sendiri, kuarga n orang sekeliling..dah kata jangan buang masa..dok keja ja sampai tak ingat apa..hidup ni kena balance..dunia ngan akhirat..keja ngan entertainment..diri sendiri ngan kuarga..baru la betoi..bukan nak mengajaq..tapi nak memperingati ja..suka baca..tak suka jangan baca..konsep yang mudah difahami..budak darjah 1 pon paham..


Ok..tak mau dah dok berletiaq pasai masa ni..la ni nak cita pasai trip pi Terengganu hari tu..dok tangguh2 sampai bila pon tak tau la..dok kira takdak masa..masa tu sentiasa ada..kita yang kena pandai bahagi2 masa tu..ni aku cakap kat diri aku sendiri ni..


24 Jan 2009~Cooleem-KL-Terengganu


Dah lama plan nak pi bercuti..aku always ok jer..cuma sis2 aku ja yang takdak masa..sorang busy belajaq..sorang busy keja..bukan aku ni tak busy keja..cuma aku ja yang agak flexsible antara semua..pikiaq punya pikiaq nak pi bercuti kat mana..last2 big sista ajak pi Terengganu memandangkan dia nak cari rumah sewa kat sana (aku ada cita pasai big sista yang kena tukaq pi Kerteh..hampa godek la entry yang lama2 tu)..so sambil menyelam minum ayaq la kan..haha..


Perjalanan ke Kl mengambil masa dalam 4 jam..kami (aku ngan mummy) bertolak kol 8.00 am plus2..sampai di rumah big sista kol 12.00 pm plus2 camtu..tak masuk rumah pon..ambik big sista ngan adik aku terus bertolak pi Terengganu..adik aku balik cuti mis sem seminggu..memandangkan dia dok ada di Johor..so soh dia turun KL ja la..perut pon cam dah lapaq..dok kruk krak kruk krak..mummy kata tak payam makan la..sebab dia dah masak (bekal) pagi tadi..tapi big sista ajak makan nasi Arab..dia memang dok bunyi lama dah nak bawak mummy makan kat situ..so memandangkan masa tu dah kena sangat..kami pon malas nak pikiaq banyak2..pi ja la makan..bekal tu bleh makan nanti kat sana..




Chicken Mandy with Rice Mandy


Restaurant AL-RAWSHA..merupakan restauran masakan Lebanon..pekerja dia pon mostly orang depa jugak..tak tau la orang Lebanon ka apa..tapi orang depa la..orang Timur Tengah la senang cita..makanan dia memang marbeles..single set dia leh makan 2 orang..mau taknya..ayam sebelah..gilo ka apo..nama pon nasi Arab..orang Arab ni nafsu makan depa memang besaq..














Nasi tu dia combine sekali dua2 set..ayam tu kira sekoq la..nasib baik ayam remaja ja..kalau ayam dewasa tak tau la cam nak habeskan..



Kami order 2 set Chicken Mandy with Rice Mandy, Tebouleh (daun pasli, tomato, bawang besar, weet yang dihancurkan dan minyak zaitun - weet tu sejenis hi-fibre biscuit) dan untuk tak mau bagi mengkelan plak kami order Green Pea Meat with Bread..makan nasi mesti la kena ada kuah kan..makan kering2 ni buat mengkelan ja (pada yang tak tau mengkelan tu apa..mengkelan tu adik beradik tercekik..tapi tercekik lite2 la..)..meat tu bukan beef na..lamb..terkena sebenarnya..ahaha..kami ni memang tak makan lamb ngan mutton..tapi dah order makan gak la wat bodo..tak suka bau dia..telan gak la sebab tak mau baziaq..membaziaq tu kan sahabat setan..ayaq plak kami order sama..Ice Lemon Tea..dia tak pakai yang instant tu..kira homemade la..sangat soothing..huhu..




Ice Lemon Tea


Roti dia tu kira cam roti nan la..roti tu sebenaqnya kami tak order..tapi mamat ambik order tu tak bleh faham apatah lagi cakap melayu (definitely la kan sebab dia orang Timur Tengah)..English pon tak berapa nak fasih..so dok uk ah uk ah la kan..kami kata tak mau roti..dia wak mai gak..tak pa la..rupanya ada sorang tu leh cakap n faham bahasa melayu..sebab dia dok lama kat sini..awat la hang tak mai ambik order cek oii...haih..depa pon..boh la hat yang terer bahasa Inggeris at least kan sebagai waiters..retaurant depa ni ramai orang Timur Tengah mai makan..ha la nama pon makanan depa kan..suasana memang selesa sangat..besaq..tak hangat..kalau hampa pi makan kat sini satu hari nanti jangan terkejut terkujat plak tengok waiters dia muka cam kita curik duit dia..casher dia pon sama..depa memang jenis yang tak mesra alam kot aku rasa..Tebouleh tu sedap..kira cam salad la..Rice Mandy tu makan saja pon sedap..dia ada bagi sekali cabai cam cabai nasi ayam tu..aku tak makan sangat pon..sebab rasa dia sama cam yang nasi ayam punya..tak suka tak suka..tapi overall..makanan dia memang marbeles..sangat2..harga pon tak mahal..semua tu dalam RM 79.00 plus2 jer..





Muka atak senyium..ada sama ka..




Sukanyer dier..


Perut sudah kenyang..hati pon soka jer..kami pon tak mo tunggu lama n gerak angkat punggung..perjalanan jauh lagi ni..sambung lagi pas ni..buat panjang2 pon hambusan plak sat gi..jumpak di part 2..tarra..


P/S: Kepada ~mizzamy~..hari 2 ko soh aku update kan..ni ha dah update..oh ya..restaurant ni terletak di Jalan Damai off Jalan Ampang..dekat dengan restaurant Moroccan n French Embassy..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...