16.9.09

Berhati-hati di jalan raya

Morning Everyone !

Apa kah perkabaran anda semua..wah dah macam zaman parameswara plak dah bunyinya..cam mana ngan persiapan raya korang suma..mesti suma dah ready kan..lagi 3 hari nak raya tu..mungkin ada yang start cuti..yer la kan nak balik kampung lagi..nak plak yang dok jauh2..bila balik kampung tu beringat2 sama..jangan bawak kete laju2..jangan gelojoh sangat bawak kete kalau yer pon tak sabar2 nak balik kampung..kampung ko tak lari ke mana pon..bawak slow2 secara berhemat dan ingat lah orang tersayang..


Nak senang lepas sahur tu ko gerak..tak la sangkut dalam lautan kenderaan kan..bila2 terasa ngantuk tu berhenti..rehat ke tido ke kan..jangan ko bawak gak..kang ko rodok divider to sapa yang susah..ko, keluarga ko, polis, ambulance, bomba and PLUS gak susah..kalau gamak isteri ko ke adik ko ke sesapa ke yang bleh bawak kete..tukar2 la dengan dorang..jangan concer sorang jer..kalau yer pon ko tak nak kasi orang bawak kete ko ingat2 sama keselamatan semua orang yang ada dalam kete tu..


Tetiba plak aku ni terkenangkan hal pagi tadi..Kak Na tetiba call cakap ada jiran dia (aku kenal jiran2 dia semua walaupon dok lain2 taman) kematian suami..memang sebelum ni dia ada bagitau pasal suami Kak Jah (jiran Kak Na) tu yang accident..tapi aku tak tanya lanjut la sebab ingat cedera ringan je..sekali pagi tadi dia cakap dah ninggal..kesian..anak kechik lagi..nasib ada 1 jer anak..apa yang aku kesal sangat..suami dia ni kena langgar lari..ntah kete mana ntah la dan rodok motor dia..dah tu blah cam tu je..semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..


Kepada orang langgar orang n lari tu..ko bleh lari dari hukum dunia..tapi ko rasa ko bleh ke lari dari Hukum Allah..ko rasa..?..bleh ke..?..rasa bersalah tu akan ikut ko ke mana jer ko pegi..dan tunggu la balasan Allah atas apa yang ko buat tu..


Dekat2 nak raya ni macam2 bleh berlaku..jangan over seronok or gelojoh sangat bawak kete ke motor ke..malang tak berbau..so hati2 la semua ya..walaupon ko nak drive pegi kedai kat hujung taman tu pon..Selamat Hari Raya..


0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...