3.10.09

Raya 2009

Salam semua..

Mood raya masih ada lagi kah?..Jemputan Rumah Terbuka banyak lagi ni..mana bleh ilang mood raya kan..as for me..biasa2 saja..sebab aku ni jarang2 pegi Rumah Terbuka ni..malu la katakan..i ni pemalu orangnya..agak terlewat aku ni nak update pasal raya..tapi tak bleh dikira basi lagi la sebab raya pon blom habes lagi..

Actually raya tahun ni biasa2 ja pada aku..mood aku nak raya pon actually tak la seghairah tahun lepas..tahun ni aku tak rasa pon nak raya..tak tau la kenapa..kakak n adik aku buat baju raya kat butik bermanik berkerawang sulam bagai..aku..antar kat Cik Yus jer..malas nak buat baju raya..tapi dalam malas2 nak beraya tu 6 jenes kuih raya aku rembat..tahun lepas aku beli kuih traditional je..tahun ni kan main lagi..semua chocolate type..huhu..

Raya tahun ni aku sembahyang raya kat Masjid dekat rumah aku..first time..selalunya aku sembahyang raya kat surau taman perumahan lama aku dulu tu jer..tapi tahun ni ntah la..tetiba aku rasa nak sembahyang kat masjid..aku pegi ngan adik au jer pon..kakak aku coti umum plak..mak aku sakit lutut..so aku kentalkan semangat nak berebut2 sembahyang kat masjid..gigihkan aku..

kami pegi agak lewat..so kami dapat tempat dekat2 dengan pintu pagar masjid..kira adik aku hamper2 nak sujud atas tar parking masjid..kesian kan..cam tu la keadaannya kat masjid tempat aku tu..orang ramai sungguh..pertama kali dalam hidup aku sembahyang berbumbungkan langit..huhu..aku doa2 semoga tak hujan..kalau hujan naya kami..nasib baik mendung light2 ja..Alhamdulillah tak panas..

Pas sembahyang kami terus pegi rumah mertua Kak Na nak ambik ketupat..sampai sama dia dah sesedih bergenang air mata..tahun ni dia beraya dengan ketiadaan makcik (mak dia)..nak buat cam mana..yang penting dia pulang dengan baik dalam bulan yang baik..kiat yang hidup ni kena la banyak berdoa dan sedekah kan rohnya..

Pas ambik ketupat aku pecut baik rumah..sampai rumah ayah ku dah sampai balik..so mak dah sebok panggil nak beraya..ni la sesi yang paling aku tak berapa nak best..bukannya apa..aku tak suka nangis2 ni..tapi aku ni kental..tak nangis punyo..huhu..


Mak & ayah aku bersalaman..dua2 tiap2 tahun salam pagi raya musti nangis punya..suami isteri musti kena nangis2 each other ka kalau salam..tragis plak aku tengok..



Kakak aku yang emo memang biasa..saja2 pon dia nangis tak payah tunggu nak salam raya..orang lain salam dia yang nangis..emo sungguh..




Aku yang cool..nangis2 tak main..kental neh..


Yang ni anak manja ayah aku..senyum lebar ja..



**kenapa gambar aku kissing2 takde yang lain suma ada..mana leh letak..tak rock arr..gambar mak aku ngan ayah aku kissing2 tak leh arr letak..2 exclusive 2..


Dah sudah suma..sesi makan plak..actually kami dah kira 2nd round..sebab sebelum pegi sembahyang raya kami dah makan dulu dah..menu utama yang mesti ada setiap tahun pagi raya adalah tosei, idhli, rendang & kari ayam..dari kechik lagi memang tu la menu dia..wajib ada..tetiba ayah ajak pegi rumah tok aku..nak pegi kubor arwah tok wan..so kami pon beramai2 penuhkan kereta balik kampung ayah aku..dalam perjalanan singgah kat kubor..

Tak lama kami kat kampung..ayah ada nak pagi mana ntah..so balik rumah balik..pegi beraya rumah jiran sebelah plak..raya pertama tak la meriah mana..biasa ja..nak kata ramai datang rumah tak jugak..aku abihkan masa dengan tengok tv..

Raya kedua kami balik kampung belah mak plak..tapi balik sana pon dah petang..sebab raya ketiga kami nak buat open house..so nak kena prepare everything sebelum nak pegi mana pon..menu yang ada nasi beriyani, ayam masak merah, kari ayam, roti jala, laksa, spaghetti, satay, nasi impit, dadih & puding..ramai gila tetamu sampai tak cukup lauk..memang ramai tetamu datang ke rumah tahun ni..dari pagi sampai malam..aku ingat sampai raya ke 5 pon masih ramai lagi tetamu yang datang beraya..selalunya raya ke 3 tu jer last orang datang rumah..tapi tahun ni memang ramai..tu yang membuatkan aku nyesal tak buat baju raya..huhu..sedih tau..tahun ni sampai nak jalan raya pon tak nyempat..raya ke 6 baru la nak berjalan2..tu pon pegi Kuala Kangsar rumah kakak angkat mak aku..pastu kami lepak rumah..letih..

Aku harap tahun2 mendatang ramai gak tetamu berkunjung ke rumah aku..tak macam 2 3 tahun lepas..takdo sapa pon datang rumah..sedih..


P/s: Gambar ni ja yang ada..aku tak ambik gambar pon raya..masa open house pon tak ambik..tak nyempat wei..open house aku tak nyempat nak ganti baju raya pon..seluar ngan tee jer..dah macam maid dah..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...