31.12.09

Pikir sampai nak pecah kepala..


I was wondering bila ambik gambar ni..sebab i tak sedar langsung ok..this was taken by my dad..Mrs. Manager..if you know please let me know where the hell were we at this time..

29.12.09

Accident...

Ini adalah kisah benar ok..bukan dongeng atau petikan mana2 news paper..happened to my dad n my lil sis (yang tak berapa nak lil sangat..huhu..jangan marah..)..months ago..tetiba rasa nak post entry ni plak..




Bike ni dah langgar my dad's car..Plat terpaksa di blurkan..kang ada jer yang kena saman kang..


Di tempat kejadian..


Tranform to this after kena langgar..



Dengan keadaan kete macam ni..uol rasa cam mana keadaan mamat yang bawak motor tu..?..hello..this is VOLVO..those yang tau pasal kete tau la how keras body Volvo ni..adik beradik ngan Mercedes la..sangat keras ok..orang yang langgar tu memang la super teruk..patah riuk..hai..nasib ko la..sapa soh ko langgar..

Citanya begini..kejadian berlaku kat KL..one busy morning..ayah n adik aku ntah nak ke mana ntah lupa dah..tetiba tyre flat..so terpaksa la berhenti..actually bebetul atas fly over..one guy yang bawak motor super laju..bleh tak nampak kete ni dengan lampu kecemasan kat tepi jalan, ditambah plak bonet belakang terangkat menampakkan bendalah segi tiga kecemasan tu, langgar belakang kete ni, melambung dan jatuh kat tepi kete..definitely patah kaki, patah gigi dan pecah kepala (pecah dalam erti kata luka..bukan pecah cam tembikai kena langgar lori ya)..dah tu degil2 tak nak naik ambulance hospital kerajaan..dia gedik2 nak tunggu hospital swasta mana ntah..sebab dia kata dia ada insurance..sangat lah pelik dia ni..selepas dipujuk oleh several good samaritan yang ada kat situ..dia pon setuju nak nek ambulance tu..

My dad cuma injured skit kat kaki..sebab masa bike to langgar dia dok berdiri kat depan..so kete dah terhentak kedepan n kena lutut dia..my sis..nearly nak mandi serpihan kaca dari cermin belakang yang pecah akibat hentakkan bonet belakang tu..dia baru jer kuar dari sit belakang tu beberapa saat sebelum accident u..dan ngeri lagi..mamat tu jatuh bebetul sebelah dia..kalau aku trauma wei..



Tempat kejadian..



27.12.09

Friendship Never End !!


I got this very specal BFF Card from my Uitm friend, Aiza who also a blogger..Thanks dear..i really appreciate this..So now..i would like to dedicate this poem for u (Aiza) and all my friends (blogger or non blogger)..


A friend is like a flower,
a rose to be exact,
Or maybe like a brand new gate
that never comes unlatched.
A friend is like an owl,
both beautiful and wise.
Or perhaps a friend is like a ghost,
whose spirit never dies.
A friend is like a heart that goes
strong until the end.
Where would we be in this world
if we didn't have a friend.
By Emma Guest

25.12.09

Ho Ho Ho.. Merry Christmas Everyone


I would like to wish all my friends a Merry Christmas and Happy New Year..especially to my Sarawakian Friends..May this festival bring abundant joy and happiness in your life...

~Enjoy The Song~

We Wish You A Merry Christmas

We wish you a merry Christmas
We wish you a merry Christmas
We wish you a merry Christmas
And a happy New Year.
Glad tidings we bring
To you and your kin;
Glad tidings for Christmas
And a happy New Year!

We want some figgy pudding
We want some figgy pudding
We want some figgy pudding
Please bring it right here!
Glad tidings we bring
To you and your kin;
Glad tidings for Christmas
And a happy New Year!

We won't go until we get some
We won't go until we get some
We won't go until we get some
So bring it out here!
Glad tidings we bring
To you and your kin;
Glad tidings for Christmas
And a happy New Year!

We wish you a Merry Christmas
We wish you a Merry Christmas
We wish you a Merry Christmas
And a happy New Year.
Glad tidings we bring


P/S: Tingat Christmas & new year kat Samarahan..I miss Kuching, Samarahan & the whole Sarawak so so much..

18.12.09

1 Muharam 1431h


Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam.
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.
Ya Allah, Engkaulahyang kekal abadi untuk selama-lamanya.
Demi kelebihanMu yang Maha Agong dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya.
Aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.
Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan paa sahabat.
Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam....Amin..

16.12.09

E- Jenazah?

Masa tengah blog hopping tadi..terbaca satu entry yang di buat oleh Kak Jijah..zaman serba canggih ni semua bleh dapat secara online..ko cakap jer ko nak apa..semua ada..yang penting ko ada internet..selingan...(anak pon orang jual..tak caye baca la paper Metro semalam..orang jual anak..tapi takde la jual dalam internet..nak mampos..baru beroperasi tak sampai sejam ko dah kena serbu polis)..sambung balik..

Tapi mesti ada yang kata..kain kapan tak leh beli kat internet..ko salah ok..sekarang di kat utara ni dorang dah start promote service uruskan jenazah secara online ok..ko bleh daftar kat web dia..bleh bayar dengan kredit kad lagi..antara perkhidmatan yang disediakan (yang dipetik dari web dia) adalah:
  1. Khidmat pengurusan jenazah selepas kematian.
  2. Khidmat nasihat kepada waris si mati.
  3. Perkhidmatan sebaran berita kematian melalui SMS.
  4. Pengangkutan jenazah dari hospital ke rumah.
  5. Membantu waris dalam menguruskan proses dokumentasi kematian.
  6. Memandikan Jenazah.
  7. Mengkafankan Jenazah.
  8. Solat Jenazah*
    *Membantu dalam menyelenggarakan Solat Jenazah dengan waris.
  9. Pengebumian Jenazah.
  10. Hadiah Qatam Al-Quran (30 Juzuk) oleh para Al-Hafiz.
Sumber: web dia sendiri

Hari tu ada Chinese dekat town aku ni ninggal..aku ada nampak la signboard kat khemah..promote company yang uruskan funeral ni..rupanya ada company yang offer service untuk uruskan mayat si mati dari A 2 Z..lengkap dan sangat high class plak tu.beroperasi 24 hours ok..janji ko ada duit..ko tau la Chinese kan dorang ada several upacara bila seseorang tu mati..banyak benda la nak kena sediakan..nak cari tu ni..so dengan adanya company yang offer service cam ni..ringan la keje keluarga dia..aku ingat kat Europe dan sewaktu dengannya jer yang ada..rupanya Malaysia pon ada..

Uruskan jenazah orang Islam takde la susah mana..cuma ko kena cari orang masjib untuk uruskan jenazah..beli kain kapan..beli keperluan untuk mandikan jenazah..kalau ko join khariat kematian kawasan kejiranan korang, korang tak susah..sebab orang masjid akan sediakan semua benda..korang cuma uruskan sikit2 jer..tengok tempat jugak..kadang2 tu ko kena sediakan semua benda jugak..

Tapi dengan adanya company yang offer perkhidmatan ni..aku rasa bagos la..kira dorang ni ambik fungsi khariat kematian la..bezanya dorang ni offer service A 2 Z la..plus dia ada service catering (kanopi pon ada) untuk kenduri tahlil, baca yasin dan seangkatan dengannya dan jugak service buat batu nesa..ok kan..semua ada..pada yang jenis tak berdunia dengan masyarakat (jenis yang suka dok rumah tak cakap dengan sapa) bleh la daftar..pada yang baru pindah rumah baru yang mana kawasan kejiranan ko memang tak ramai Muslim plus belom ada masjid atau surau pon bleh daftar..senang..kita tak tau bila ajal nak menjemput kita kan..baik bersedia awal2..kang tak tau plak nak buat apa..

Kalau ko tengok drama yang bertajuk Suara Dari Kubur..lakonan Ridzuan Hashim, Gambit & Yasmin Hamid tu ko akan faham apa yang aku cakapkan..ada jugak Muslim yang tak tau nak buat apa bila ada kematian dalam rumah..tengok jugak cita Tanah Kubur..sama jugak..kalau daftar ko just call jer cakap ada kematian..dorang akan datang buat semua benda..apa yang best dorang ada buat consultation jugak..so ko takkan terpinga2 la kan apa nak buat lepas semuanya selesai..

Oh ya aku belom bagitau lagi kan apa nama web dia..ok pada yang nak tengok web dia..nak daftar ke apa ke kan..bleh klik sini..e-jenazah..yang best bleh bayar pakai kredit kad..Semoga Allah pelihara kita dari keaiban dan kesengsaraan ketika mati..Amin..(tetiba- motif -unknown)

2010 is coming very soon..

Salam semua..

Hari ni hati rasa agak suam2 kuku..mood pon cam suam2 kuku..tengok calendar hari ni dah 16 Dec 2009..tak lama lagi nak masuk 2010 (there go another year of my life..sob sob sob..)..there are several things in my mind now..nak kata planning tu tak la kan..cam skema la plak..normally what ever happen through all the year is out of plan..cam kucar kacir skit..may be coz i'm not a good planner kot..but some tu cam berjalan ikut seperti yang dirancang..but still banyak yang tak ikut perancangan..huhu..

Ok..back to the main topic..what am i thinking now..i'm thinking of covering my hair atau dalam kata lainnya pakai tudung..kenapa tetiba nak pakai tudung?..I know..some may think that i just got a really chronic desease which may lead to fatal death..or maybe you think that i wana pikat someone..which is totally wrong..kalau nak pikat someone 6 months dulu i dah pakai tudung..

Do you ever feel like sangat tak tenteram..like something that's not rite with you..you buat macam2..even you sembahyang pon you rasa cam something missing in your life..something that's never complete..have you?..that's what i feel everyday of my life..i dont know what i missed actually..bila difikir2kan..dikaji dalam2..i found that there is one thing that i haven't do which is wajib dibuat..maybe if i do it i will be in piece..may be la..i dont know..tapi tak salah la try kan..

Itu la reason kenapa i tetiba nak cover my hair..actually dah lama dah plan ni..cuma atas sebab2 tertentu yang susah nak di explainkan makanya i tangguhkan dulu niat tu..now i rasa dah tiba masanya..cuma bila i pk2 cam takot..sebab kita tak tau penerimaan orang cam mana kan..mungkin orang akan cemuh..atau mungkin orang akan suka..the reason why i keep delaying my intention is..i rasa i tak cukup baik nak pakai tudung..i rasa cam kalau i pakai akan mencemarkan nama baik orang yang pakai tudung..i ni manusia..banyak buat salah..so cam malu pada diri sendiri dan pada Allah swt jugak..that's why i rasa i tak layak nak pakai tudung..i terlalu jahat..

Tapi bila i pk dalam2..buat apa nak kisah semua tu..janji hati i ikhlas nak bertaubat dan berubah..Allah sentiasa menerima kita selagi kita nak bertaubat..betol ke ayat i tu..ntah..huhu..apa yang penting selagi belom Khiamat selagi tu pintu taubat tu terbuka luas untuk sesape jer yang nak bertaubat..

Lain2 yang i pk semperna nak masuk 2010 ni..tak lama dah umur i nak cecah 30..mom dok bising bila anak2 dia nak kawen memandangkan takde sape lagi yang lepas rumah kan..my elder sis pon tak kawen..even elder bro pon solo..semua solo la katakan..kadang2 kesian ngan my mom..people keep salahkan my mom yang dia ni memilih menantu la apa la..the truth is memasing belum sampai seru lagi nak kawen..belom temu jodoh yang sesuai..cuma i harap may be 2010 bring a new hope to all of us..sapa dulu itu bukan persoalannya..langkah2 bendul ni semua dah tak leh nak dipraktikkan dah dalam kehidupan zaman sekarang..

Ni sekadar luahan apa yang terbuku di hati i ni..so sesape yang rasa menyampah, mual nak muntah please get out of here pegi check doctor mana tau kot2 ko ngandung ke gastrik ke ape kan..cuma pada yang suka dan rasa i ni cam kawan please la doakan i..semoga i kuat menghadapi tohmahan dan cacian orang di luar sana..Amin..

14.12.09

Santau - Dengki Sampai Mati


Last Saturday adalah hari yang agak memenatkan sebab tetiba aku kena jadi photographer tak bertauliah berlari sana sini ambik gambar orang tengah main paintball..huh..sangat penat sebab kena lari sana sini..dan jugak sangat lah kecut perut sebab takot kena pallet (coloured bullet) sesat..nasib tak kena kan..tapi kalau kena berbirat jugak la..marshall2 lain ada yang yang kena tembak ngan pemain2..huhu..nak buat cam mana kan..dalam keadaan peperangan dengan pallet berterbangan atas kepala..mana ko tahu dah ko tembak sape kan..ko main tarik je picu marker ko tu..

Dengan face mask kat muka..yang asyik nak fogging ja..ko rasa bleh ke ko bertahan kat paintball battle field ti lebih dari 30 minit..memang tak la kan..dengan panas..n tak nampak apa..di tambah plak berpeluh2 lagi..hah..tu baru jadi photographer..belom main lagi..aku ni dah basah cam mandi..hmm..

On the way balik dari resort tetiba terpk nak pegi tengok wayang..plan nak pegi Perai..tapi cam malas plak kan..so kat Giant jer la..memandangkan tak pernah lagi tengok kat cinema yang baru bukak tu..

Bila masuk level 2 aku cam teruja plak nengok keadaan cinema yang bleh dikatakan setanding la ngan GSC & TGV..Big Cinema nama cinema dia..aku dok bayangkan cam panggung Cathay n Odeon zaman tok nadok dulu tu..kueh kueh kueh..yer la nama tak pernah dengar kan..apa2 pon best la tengok kat sini..

Berbalik pada cita yang kami tengok..cita santau ni best la jugak..dari mula sampai habes memang ko bleh tengok hantu setan dia dah..for those yang tak tengok lagi..please jangan belai benda makan bawa masuk..sebab ko memang takkan lalu nak makan, silap2 bleh muntah..ada seveal scene yang menjijikan kat dalam cita ni..huhu..

Cuma aku tak paham santau pesyen mana yang dia hantar kat jiran dia tu..sebab asyik kena rasuk jer..santau bukan yang muntah2 darah tu ker..pastu part dia pegi berubat tu plak cam berubat orang kene rasuk..bukan cara berubat orang kena santau..takde pon muntak2 kuar kaca la apa la..dah yang pelik jugak, kenapa isteri dia jer yang kena teruk..suami pon makan gak..tak kene teruk pon..last sekali..berubat isteri dia jer..suami & anak pon kene gak..tak berubat la plak..hadoi..tapi overall best la cita ni..kira tak rugi la kalau beli tiker 9 hengget pon..pada sape yang nak tengok..sila la tengok beramai2..penuhkan panggung..kita support filem kita..

9.12.09

2012 We Were Warned..


2012..pada aku filem ni ngeri dan dasat..bila tengok citer ni seram aku..cam mana la bila kiamat nanti..definitely akan lagi dasyat dari ni la kan..tak terbayang dek akal fikiran tu..tapi filem ni memang boom bang meletop la..nampak cam real ja..insaf wei..

Aku siap emo2 nangis2 tu tengok citer ni..sedih wei..bila ko tau yang ko memang takkan dapat selamatkan diri ko then ko nak mintak maaf dan ucapkan selamat tinggal pada orang2 yang ko sayang..touching tu..tak tahan jiwa tau..tapi citer ni memang super best la..tahun ni banyak jugak citer2 best kat cinema..tak macam tahun lepas..banyak yang cam "bazir duit beli tiket wayang jer"..

Mak & ayah aku nak sangat pegi tengok citer ni..wah teringat zaman dolu2 la tu..mak aku cakap zaman dia baru kawen dulu..citer kat panggung tak pernah miss..huh..romantik tu..tapi time dorang nak pegi tu aku rasa dah takde lagi citer ni kat panggung..huhu..tengok kat tv jer la yer mummy daddy..

Tari Tirana - Chika..You Are So.......


Sekarang ni sebok layan Tari Tirana kat TV3 every Tuesday 9.00 pm..memula rasa cam busan jer..but lelama tu cam best plak..plus si Neo yang super sexy kan..cuma rambut dia tu jer yang kusut cam mana ntah..rasa cam nak ambik sikat n tolong sikatkan..kah kah kah..

Episode semalam adalah sangat sangat sangat tak leh terima ok..tak sangka si Chika tu sampai sanggup nak bunuh orang disebabkan oleh satu laki jer..memula tu ingat dia just nak gertak ke pukul ke apa ke kan..tak sangka dia sampai tergamak upah prof assassin untuk bunuh..tu la niat tu memang dah tak elok kan..ambik ko terbunuh kawan sendiri..sapa nak tolong jawap tu..dah la bunuh..kerat into pieces plak tu..sangat tak bleh terima..dan yang paling lawak sekali..siap sedekahkan surah Yasin lagi tu kat depan mayat yang dah dikerat2 tu..apa la si Chika ni..tak de kawan vougue cam Chika tu pon tak pe..menakutkan..nampaknya penyakit jiwa mak dia tu dah diwarisi oleh si Chika ni..sampai sanggup bunuh orang..

Yer yer i know ni cuma drama..cuma kadang2 bila tengok TV tu cam teremosi skit kan..biasa la pompuan kan..huhu..tapi serius menakotkan ada kawan cam Chika..tapi aku harap sangat si Tirana tu akan kekal dengan Neo..bukan sebab si Neo ni sexy kay..sebab satu Neo sanggup dumped si Chika untuk dia (even sebenarnya dia memang dah lama nak dumped si Chika, bila pk Chika dok spedo dia makanya dia bertahan), dua sebab Ash tu cam tak leh buat keputusan sendiri..semua Vee (manager dia) yang aturkan (yer la nama pon manager..tapi takkan sampai telefon pon manager nak kena pegang kan)..and tiga, dia tak pedulikan si Tirana pon masa dia jadi penyanyi..memang bukan salah dia la kan sebab telefon dia si Vee yang pegang..tapi takde telefon hotel ke nak call..bukan jauh mana pon..Malaysia ngan Singapore je pon..kenapa tak bertegas dengan Vee tu..zaman sekarang orang dah tak kisah kalau penyanyi or pelakon kesayangan dorang ada bf or gf..hampeh..so..dengan reason2 ni..aku harap ending dia Tirana dengan Neo bersatu..ash..ko bleh pilih Chika..aku rasa sesuai kot dia dua..si Ash memang kaki turut..si Chika plak Queen Control..hua hua hua..

Apa2 pon nak tunggu minggu depan..apa jadi bila Tirana dah tau yang Ash satu kolej ngan dia..

7.12.09

A Cry of a Loser..Sob Sob Sob !!


Who is the loser?
ME..

2.12.09

It's Our BBQ Night !

Salam semua...

Tengok tajuk pon dah tau nak cita apa kan..last nite was our BBQ night..tetamu yang dijemput adalah cikgu sebelah rumah a.k.a mak & bapa angkat aku..this is our second BBQ night la..last time masa rasa puasa dah buat..but that one kitorang buat steamboat plus BBQ..


Antara menu yang ada, Tikka Masala, special homemade satay, grilled puyuh (yummy !), grilled vege, seafood olio, chicken olio ( memandangkan ayah n cikgu tak leh makan udang), special homemade fruit salad and grilled japanese sweet potatoes..sangat lah sedap sehingga menjilat ibu jari kaki..


Sekali sekala organize BBQ night cam ni best jugak..bukan makanan tu yang penting tapi kemesraan masa nak prepare all those dishes dan jalinan hubungan antara jiran tu yang lebih penting..secara tak langsung mewujudkan keakraban antara jiran dan kemesraan antara adik beradik..


Hope bleh buat lagi next time..

1.12.09

Ketundukan, Pengorbanan & Kesyukuran



Salam Aidil Adha dari aku untuk semua..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...