6.1.10

Life is easy when you live it in easy way..

Salam Peep-pals !!

Diam tak diam hari ni dah 6 Jan 2010..kejap je nak seminggu dah kita masuk tahun baru..mood tahun baru pon masih panas lagi..me..i'm not really on my rite track..sebab isu2 dalaman yang mengganggu konsentrasi dan mood..however, i'm trying my very best untuk stay calm, cool and happy..walaupon susah actually..yer la sampai bila nak stay hypocrite kan..lelama tak tahan terkeluar jugak as what has happen last evening..tu memang dah tahan la tu..i'm not hypocrite type of person..i ni jenes yang outspoken..but sometimes you have to be hypocrite demi untuk mengelakkan masalah besar..kalau outspoken sangat pon susah jugak..so kena control la kan..walaupon susah sebenarnya..hati ni panas je kalau tengok benda tak betol depan mata..

Apa yang menjadi kepantangan i adalah..bila orang buat salah tak mengaku salah..dah la benda yang dia buat tu salah..tak mengaku plak..dia dok rasa macam dia tak buat salah..kira dia rasa apa yang dia buat tu betol la..dan lagi..i jugak pantang bila orang suka ambik kesempatan di atas belas kasihan orang lain..dah orang kesian dengan dia..dia plak ambik kesempatan dengan mempergunakan orang tu..bleh ke cam tu..kalau ko hired dia untuk tolong ko tak pe la..ni FOC jer..kira ikhlas hati..tak bleh la ko kira/fikir diri ko je..tu memang melampau tu..dalam kes2 cam ni nak jer mulut ni ringan2 sembur..haih..

Apa yang penting tahun ni..i nak keje elok2..semoga gaji yang i dapat tu berkat..semoga rezeki yang masuk perut tu halal..i ada dengar ceramah dalam tv cakap..halal ni ada banyak maksud..yang i ingat dua ja..satu halal dari segi sumber yang diperolehi..bukan dari jual arak, rasuah, mencuri, jual body dan lain2..kedua gaji/duit yang kita dapat tu hasil dari keja yang dilakukan dengan ikhlas dan penuh amanah..buat keje yang diberikan dengan sempurna..jangan banyak mengulat..jangan tinggal separuh jalan lepas tu orang lain plak nak kena habeskan keje ko tu..jangan soh orang buat keje ko sebab ko malas..kalau sebab ko busy gila takpe la..so gaji/duit yang ko dapat tu memang dari hasil titik peluh ko sendiri bukan makan gaji buta..tu la maksud halal yang i ingat..so i sentiasa berdoa semoga Allah berkati gaji yang i dapat dan limpah ruahkan lagi rezeki i..

Tahun ni macam yang i dah cakap kat entry sebelum ni..i nak tutup kepala..harap2 this will last forever..semoga Allah tetapkan iman i..cakap banyak2 pon payah..nanti ada yang kata i ni nak buat ibadah pon dan pom pang pom pang merata..susah..

I love to live in easy way..malas nak pikir banyak2..tak suka nak berlumba2 berlawan2 dengan orang lain cam citer Sapa Besar lakonan Ibrahim Pendek, Aziz Satar, Normadiah dan Dato' Ahmad daud tu..orang sebelah beli radiogram kita beli set drum..orang sebelah sewa kete sport..kita sewa lori..nak tunjuk sapa besar sapa hebat..hidup ni kena simple baru happy..i ni dari kechik dah dididik untuk hidup bersederhana..so i tak kisah kalau tak dapat beli jam guess, kete continental, baju designer brand..i tak kisah pakai jam RM10..i tak kisah pakai baju jenama tesco..i tak kisah pakai tudung takde jenama..i tak kisah beli unauthentic product dari china ke, thailand ke indonesia ke..i tak kisah semua tu..pada i tu semua tak menunjukkan apa2..orang bukan nak belek pon ko pakai apa kan..bila hidup ni terlalu nak bermegah2 memang susah la..kalau kaya tak pe..kalau tak kaya tu yang susah..dah nak kene berhutang sana sini..tu yang i tak mau..Islam jugak menuntut supaya kita bersederhana dalam segala hal..dan itu jugak lah yang dipraktikkan dalam keluarga i..

Akhir kata...i berdoa kepada Allah semoga i sentiasa sihat dan lebih bersemangat tahun ni..semoga i dilimpahi dengan kasih sayang keluarga..Amin..anda bagaimana..?



0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...