26.7.10

Mantra



Semalam jadi keje sorang2 tengok movie kat Landmark..citer mantra..sajer jer nak layan citer horror..tak ramai pon yang tengok..ada la dalam lingkungan15 orang yang tengok..rata2 i tengok citer melayu cam kurang dah dapat sambutan..tak cam 5 tahun lepas..penuh orang kat panggung..apakah sebab filem melayu dah tak berkualiti..? kalau filem omputeh tu cam penuh jer...sampai seat depan sekali pon orang beli..pengarah2 filem melayu nak kena do something..

Berbalik pada citer Mantra yang i tengok semalam..ok la citer tu..best jugak berbanding Mistik, Potrait Mistik, Skrip 7707, Histeria, Orang Minyak dan seangkatan dengannya..yang ni ada sedikit kelainan..citer pasal pengamal ilmu hitam..orang yang berubat orang guna ilmu hitam..ilmu dari indonesia..menakutkan..kena makan daging manusia bagai..seru2 ilblis bagai..seram wei..cuma hantu dia tu cam tak la menakutkan sangat..biasa2 jer..

Ada satu scene tu scene bugil..haih..heran betol..sejak akhir2 ni..banyak plak citer melayu yang nak slot in scene2 bugil..scene panas..scene separuh bugil..Scene kemban..scene ranjang..what's this? perlu ker..tak kot rasanya..FINAS plak tak potong ke scene2 cam ni? please la..i think scene cam ni tak perlu kot..some tu cam tak berkenaan..kiranya tak de pon tak menjejaskan jalan citer..so baik potong jer dari buat sakit mata tengok kan.. klasifikasi U..tapi jalan citer tak sesuai ditonton oleh budak2 pon..adegan2 seksi la bugil la separuh bugil la apa la..sesuai ke budak tengok..uol rasa nak ke anak2 tengok adegan2 cam tu..nak?

Tak paham la..dan lagi..wahai pengarah2 citer seram kat luar sana..bila nak wat citer seram tu kan..please reka lokasi yang logik skit..kampung zaman sekarang dan ada bilik air dalam rumah..dah ada air paip..jalan plak dan bertar..takde lagi guna jalan2 hutan cam orang asli ni..haih..dalam citer Mantra ni ada satu scene mak mertua si Muzir nak balik rumah ikut jalan dalam hutan..ape ke halnya la masuk2 dalam hutan seme..kan..sangat la tak logik..hutan plak kalau ade track tak pe la..ni memang hutan betul.tak track pejalan kaki ke ape..nampak sangat la orang tak pernah lalu kan..haih..

Ada satu persoalan yang tak terungkai sampai habes citer..sape laki yang turunkan ilmu dia kat si Muzir tu..dia bukan share sel ngan Muzir..cam iblis pon ada gak cara dia..kejap hilang kejap ada..tak plak di panjangkan citer pasal dia..yang peliknya..dinding sel tu dan dipagar ngan ayat2 suci al Quran..cam mana plak laki tu bleh ghaib keluar masuk dalam sel si Muzir..dah tentu2 tak lut kan ilmu dia..lagi plak..cam mana plak tulisan ayat al Quran tu bleh padam pakai air..bukan cat ke..dan lagi..tak padan habes pon..sikit jer padam..cam mana iblis bleh masuk plak dan bleh bersatu ngan si Muzir..orang pagar sel bukan setakat tulisan..tapi pasak dalam bumi kan..haih..

Rasanya deiol kene kaji lagi crita2 seram ni..jangan main buat ikut suka hati..sampai jadi tak logik..bukan nak kata filem Mantra ni tak best..citer dia memang menarik..lain dari yang lain..cuma scene2 tak perlu ada tu tak yah la letak..scene2 yang perlu dikembangkan2 tu kembangkan la..jangan pendek..tak puas tengok..agak susah nak buat filem seram ni i rasa..mana2 pon citer dia lebih kurang sama jer..cuma nama hantu dia jer yang lain2 ikut budaya dan masyarakat..so nak kasi lain dari yang lain tu ada sikit susah..sebab tu kot timbul unsur2 tak logik tu..apa2 pon..tahnia pada pengarah dan penerbit citer ni..kesan khas dia memang menjadi..tak la nampak janggal sangat..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...