18.7.10

Tough Rafter Win

Tajuk..kan main lagi..tough sangat ke?

Sunyi sepi blog ni tanpa entry baru..last week agak menarik..diringkaskan akhirnya berjaya jugak buat white water rafting hari Rabu hari tu..plan punya plan..tunda punya tunda..akhirnya hari Rabu last week weol berjaya jugak buat rafting..walaupon cadangan asal nak buat yang 7km..dek kerana lambat dah start makanya buat jer yang 2km..2km 2km la..janji ado..

Kenapa lambat? bukan sebab weol datang lambat..tapi sebab Khamis ada program yang bakal dihadiri oleh royal family..makanya sibuk prepare bilik rehat untuknya..siapa? YM Tunku Soraya anak kepada DYMM Sultan Abdul Halim Muadzam Shah..kenal tak..orang kedah sure kenal..kalau tak kenal jangan dok kedah ok..

Keberangkatan Tunku Soraya adalah untuk program Pandu Puteri memandangkan beliau adalah Yang di Pertua Persatuan Pandu Puteri Negeri Kedah..skema giler ayat ni..after siapkan bilik ala kadar (sebab bukan keje weol siap bilik ni..keje organizer..weol service provider jer) weol seangkatan mula la menyeberang sungai untuk ke kem sebelah..kem rapid fire..

Kenapa tak lalu jalan darat? thrill la sket kan..takde la..sebab malas..jauh giler guna jalan darat..air punya la laju..kecut jantung i tau seberang sungai tanpa pelampung tali atau life jacket..silap langkah bleh hanyut tu..see see hebat tak river crossing tak payah pakai harness tu..huhu..

Ekspidisi kali ni bukan satu raft..tapi 2..staff lain pon join..rasanya deiol first time kot..so pompuan naik 1 raft..laki naik 1 raft..rasa cam kejap plak kali ni..mungkin sebab air agak tinggi kot..tak sampai 2 jam pon ekspidisi kali ni..pape pon..ni pengalaman yang tak leh dilupakan la..sebab apa..sebab i dah tercampak keluar dari raft masa lalu kat pool rapid atau jugak di kenali sebagai washing machine..actually tu pakatan jahat antara skipper sham n hafiz..sengaja nak jatuhkan semua rafter..last2 i sorang jer tercampak keluar..kepala dulu plak tu..

Kenapa panggil washing machine? sebab kat situ air dia berputar2..any raft yang turun kat rapid tu kalau nasib kurang baik akan tersangkut kat situ berputar2 tak bergerak..kene guna tali tarik keluar..nak dijadikan cite..i tercampak kuar jauh sikit dari air putar tu..so tak la i sangkut dalam rapid tu..Alhamdulillah..kalau tak..dah arwah apo..

Dah tercampak kuar tu dah satu lagi masalah plak timbul..air terlalu dalam..i jadi panik..dah la tak pandai berenang..terapung2 dalam air..dengan kaki tak jejak tanah..panik la..takut lemas ke ape ke kan..padahal pakai life jacket..huhu..penakot..haih..semangatku tetap cekal..ekspidisi diteruskan walaupon penat gila bertarung ngan arus..eceh..Sampai la ke penamat..

Kat Lubuk Buluh sekali ngan June hanyut sampai ke tengah..dah la dalam giler..budak2 ni ingat weol main2..actually kalau hanyut pon tak la sampai mana..sebab kat depan tu dorang sekat ngan batu..cuma panik kan..hehe..ada sorang mamat tu siap nak baling weol pelampung dia lagi..takpe takpe..weol managed to menguak2 sampai kat tepi..huh..macam2..

Ekspidisi kali ni best lagi la..mungkin sebab dah berani kot..dah tak tutup mata lagi..next ekspidisi insyaAllah 2 minggu dari sekarang 7km plak..hope bleh la buat..sebab menurut kata skipper lagi dasyat..huhu..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...