21.12.10

Jangan jadi mangsa perompak

Zaman sekarang ni..macam2 berlaku..orang nak menipu ni macam2 cara dorang pakai..sampai naik takut dibuatnya..baik sangat pon salah..jahat sangat lagi la salah..baru2 ni dengar2 dari member..dia dengar kat mana tak tau la..tapi make sense jugak..orang nak merompak sekarang ni tak de dah guna cara traditional angkat senjata terjah kedai ke rumah orang ke bank ke n rompak..sekarang dorang pakai taktik yang orang len tak perasan dan terpikir dek akal..haih seram bila pikir2..

Dorang guna budak kechik kononya sesat or dah ditinggalkan orang tua..budak tu nangis2 dan bila orang tanya dia tunjuk alamat mintak kiter antar kat alamat tu yang kononnya rumah dia..sekali hah..rupanya alamat si perompak yang menunggu jer nak merompak kiter..sampai jer kat tempat tu habes la ko..apa yang ada semua kena bagi..

Lagi..tak la baru sangat dorang citer si perompak ni konon2nya cedera..kiter dok dalam kete ni dia mintak tolong ngan tangan berlumuran darah pegang cermin tingkap..budget orang kesian la tengok dia berdarah2..kiter yang tak tau ni bukak tingkap ke pintu nak tolong..hah apa lagi si perompak terkam la..habes seme ngan kete2 sekali dia angkut..bahaya tul..haih..

Ada lagi tu..buat2 nak tanya rumah orang ni orang tu..kiter kuar nak tolong dia dia caras rantai ke gelang ke (yang mana sempat)..haih..terbaru, dorang ni kononnya family datang cari rumah orang..pakai memang lawa la (standard nak pegi tandang rumah sedara-mara atau kawan2), dengan barang kemas bagai..sekali kita bukak pintu pagar dia letak pisau kat leher..hah..naya betoi..tu takpe lagi..ada tu kita kuar nak tolong dia..dia acu pistol (yang tak diketahui sama ada tulen atau palsu)..lagi naya..

Ni ada 1 lagi citer..ni jadi kat member sendiri..masa study kat sawak dulu..kejadian ni berlaku kat Pasar Satok, Kuching..pagi hari minggu..member ni pegi pasar pagi tu..beli barang..depan dia ada la satu akak ni dukung baby..tangan pegang banyak barang..ngan pegang anak sorang lagi..kira kalau kita tengok memang serabut la..banyak tol barang dia beli..nampak cam orang susah..tapi beli barang giler punya banyak..ngan buahnya..sayurnya n ntah pape pagi la..sekali sampai bebetul depan member ni, barang seme terabur jatuh..bergolek2 buah limau, epal dan sebagainya la..

Member ni dah jatuh depan dia..takkan nak wat tak pandang je kan..letak handbag kat sebelah (agak bangang di situ ya letak handbag kat lantai) dan tolong la kutip..sekali dia terperasan zassssssss...ada budak caras hand bag dia..dia tergamam..pandang depan akak tu dah ilang..dia apa lagi..dengan tumid tinggi 2 inch kejar budak yang caras handbag dia tu la..dia ni jagoh lumba lari..kejar2 dapat..budak umur 12 tahun..orang keliling pegang n bantai la..tak tau la apa jadi ngan budak tu..sebab member tu dapat jer handbag dia terus blah..panas ati punya pasal..nak report kesian plak sebab kechik nar..tapi kechik2 pandai mencurik..haih..

Tu la citernyer..zaman sekarang ni orang nak merompak ni macam2..kiter la kene berhati..dipendekkan citer..tak payah la nak baik ati sesangat nak tolong orang..sebab kita tak tau niat sebenarnya kan..ntah dia bebetul perlukan pertolongan atau ada meat ball disebalik spaghetti (besar kot meat ball tu..hehe)..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...