31.7.10

Harry Porter And The Deadly Hollows


I cant wait for this movie to release ok..dalam Nov ni..lama lagi tu..haih..I'm Harry Porter big fan ya..setakat ni i blom miss lagi nonton movie dia..sangat2 suka citer2 cam ni..i memang suka citer2 jenes cam ni..citer2 fiction ala2 magik gitu..hope cepat la masa berlalu..

30.7.10

30th July - 6 August 2010
Ho Chi Minh, Vietnam


I hope this will be the best vacation ever..This is my first time going on vacation abroad without my parents..normally we will go together will all family members..but now i'm going with my big sis..hope everything will be fine and fun..

29.7.10

Sakit Kaki La Pulok..


Tetiba jer kaki i ni sakit kat bahagian tumit tu..pastu lenguh2 kat betis sampai ke peha..camno nak vacation ni..tadi dah beli Counterpain kat pharmacy bawah..memula pharmacist tu suggest Voren..sekali ada diclofenac plak..i allergic dengan dadah ni ok..dadah? actually i allergic dengan pain killer jenis ni..yer diclofenac adalah sejenis NSAID yang jugak dikenali sebagai pain killer..kalau i ambik jugak mata i akan mula membengkak..jadi cam katak..2 kali i kena..ada several NSAID yang i tak bleh ambik..haih..teruk cam ni..


So i ambik Counterpain jer la..selamat..mana la tau kot2 sapu2 bengkak plak kaki..naya i..esok dah nak gi KL dah..lusa pagi kol 9.00 berlepas ke Ho Chi Minh..hope selamat sampai dan balik in one piece..hehe..

26.7.10

Mantra



Semalam jadi keje sorang2 tengok movie kat Landmark..citer mantra..sajer jer nak layan citer horror..tak ramai pon yang tengok..ada la dalam lingkungan15 orang yang tengok..rata2 i tengok citer melayu cam kurang dah dapat sambutan..tak cam 5 tahun lepas..penuh orang kat panggung..apakah sebab filem melayu dah tak berkualiti..? kalau filem omputeh tu cam penuh jer...sampai seat depan sekali pon orang beli..pengarah2 filem melayu nak kena do something..

Berbalik pada citer Mantra yang i tengok semalam..ok la citer tu..best jugak berbanding Mistik, Potrait Mistik, Skrip 7707, Histeria, Orang Minyak dan seangkatan dengannya..yang ni ada sedikit kelainan..citer pasal pengamal ilmu hitam..orang yang berubat orang guna ilmu hitam..ilmu dari indonesia..menakutkan..kena makan daging manusia bagai..seru2 ilblis bagai..seram wei..cuma hantu dia tu cam tak la menakutkan sangat..biasa2 jer..

Ada satu scene tu scene bugil..haih..heran betol..sejak akhir2 ni..banyak plak citer melayu yang nak slot in scene2 bugil..scene panas..scene separuh bugil..Scene kemban..scene ranjang..what's this? perlu ker..tak kot rasanya..FINAS plak tak potong ke scene2 cam ni? please la..i think scene cam ni tak perlu kot..some tu cam tak berkenaan..kiranya tak de pon tak menjejaskan jalan citer..so baik potong jer dari buat sakit mata tengok kan.. klasifikasi U..tapi jalan citer tak sesuai ditonton oleh budak2 pon..adegan2 seksi la bugil la separuh bugil la apa la..sesuai ke budak tengok..uol rasa nak ke anak2 tengok adegan2 cam tu..nak?

Tak paham la..dan lagi..wahai pengarah2 citer seram kat luar sana..bila nak wat citer seram tu kan..please reka lokasi yang logik skit..kampung zaman sekarang dan ada bilik air dalam rumah..dah ada air paip..jalan plak dan bertar..takde lagi guna jalan2 hutan cam orang asli ni..haih..dalam citer Mantra ni ada satu scene mak mertua si Muzir nak balik rumah ikut jalan dalam hutan..ape ke halnya la masuk2 dalam hutan seme..kan..sangat la tak logik..hutan plak kalau ade track tak pe la..ni memang hutan betul.tak track pejalan kaki ke ape..nampak sangat la orang tak pernah lalu kan..haih..

Ada satu persoalan yang tak terungkai sampai habes citer..sape laki yang turunkan ilmu dia kat si Muzir tu..dia bukan share sel ngan Muzir..cam iblis pon ada gak cara dia..kejap hilang kejap ada..tak plak di panjangkan citer pasal dia..yang peliknya..dinding sel tu dan dipagar ngan ayat2 suci al Quran..cam mana plak laki tu bleh ghaib keluar masuk dalam sel si Muzir..dah tentu2 tak lut kan ilmu dia..lagi plak..cam mana plak tulisan ayat al Quran tu bleh padam pakai air..bukan cat ke..dan lagi..tak padan habes pon..sikit jer padam..cam mana iblis bleh masuk plak dan bleh bersatu ngan si Muzir..orang pagar sel bukan setakat tulisan..tapi pasak dalam bumi kan..haih..

Rasanya deiol kene kaji lagi crita2 seram ni..jangan main buat ikut suka hati..sampai jadi tak logik..bukan nak kata filem Mantra ni tak best..citer dia memang menarik..lain dari yang lain..cuma scene2 tak perlu ada tu tak yah la letak..scene2 yang perlu dikembangkan2 tu kembangkan la..jangan pendek..tak puas tengok..agak susah nak buat filem seram ni i rasa..mana2 pon citer dia lebih kurang sama jer..cuma nama hantu dia jer yang lain2 ikut budaya dan masyarakat..so nak kasi lain dari yang lain tu ada sikit susah..sebab tu kot timbul unsur2 tak logik tu..apa2 pon..tahnia pada pengarah dan penerbit citer ni..kesan khas dia memang menjadi..tak la nampak janggal sangat..

Finally, I'm Free (For A While)



Nampak tak time counter kat atas tu..bukan yang birthday tu..yang satu lagi..tetiba jer wujud kat situ sejak sebulan lalu kan..yes yes i'm going on vacation.. ke mana..Ho Chi Minh City, Vietnam..kenapa Vietnam..ntah la..this is being chosen by my Big Sis and her friends..actually i menumpang jer..

Big Sis nak gi holiday kali terakhir as a single before dia kawen sept ni..sebab lepas ni nak gi mana pon ngan hubby la kan..so nak gi la ngan kengkawan buat kali terakhir..nak shopping katanya..nak shopping apa tak tau la..for me..i takde la nak shopping mopping seme..i just nak jalan ambik angin dan ambik mood...actually memang dah plan ngan my mom lepas wedding Big Sis nak gi holiday..Bangdung maybe..tapi belom finalize lagi tu..maybe dalam Malaysia jer kot rasanya..sebab my lil sis kan dah masuk study balik..so..tengok la cam mana nanti..

Entry2 lepas ni semenyer auto publish la ya since i'm not around..so uol jangan nakal2 ya..be a good reader..:D..tarra..

25.7.10

Hidup Penuh Dengan Risiko Yang Tak Dijangka

I confuse la..i tak tau apa yang i nak sebenarnya..i tak sure..sebab bila i cakap i nak tu..end up i akan kata yang i'm not ready for that..then bila i kata i nak ni..end up i akan kata no..i cant have that..oh cam na ni..susah betol..

Like my last entry la kan..i ada kata yang i takot nak ambik risiko..susah la..do u know why i'm still here in my hometown..? sebab i takot nak hidup kat luar sana..bukan sebab i taknak berdikari..uh uh..NO..tapi sebab i takot nak ambik risiko..actually i tak tau risiko apa yang i bakal hadapi kalau i pegi keje kat luar dari my hometown..tapi i still takot nak face all the risk..haih..

Ok mom asyik bising pasal i'm still single till now..dia soh i cari la someone kan..the point is..bukan i tak mau cari..i takot nak mencari..i takot nak kawen..i takot nak hidup berumah tangga..bleh cam tu..bukan i takot tanggung jawap..nope..apa yang i takot sesangat..kalau2 i kawen hubby i tu menduakan i..curang kat belakang i..dan lagi i takot kalau2 i kawen ngan salah orang..dia nak i tanggung hidup dia..dan lagi..i takot kalau2 dia ni garang giler..kaki pukul..cakap jerit..oh..banyak benda yang i takot..negetifkan i kan..

So mom cakap nak carikan pon i dah seram..tu lagi la..depan parents semua elok..belakang..ntah cam mana tak tau lagi..pas kawen buat hal lagi naya..susah la..macam2 i pk..ok ok..i tau my age dah hujung2 nak goes for 30..i know..i sedar..tapi cam mana nak positifkan diri..susah la..i heran jugak orang kawen muda..sesenang je buat keputusan nak kawen..kenapa i susah..

I tak mau jadi anak dara telajak..tak mau umur dah 30 an masih single..sorang..tapi at the same time..i takot jugak nak kawen..cam mana tu..memang i serahkan semuanya pada Allah..i know that..tapi berserah saja takde usaha tak jadi gak kan..haih..please help me on this..i nak jumpak psychiatrist la cam ni.. =(




21.7.10

Kenapa kita stress..?

Soalan ni hanya empunya diri jer yang tau kenapa dia stress..sometimes atas sebab2 yang tak munasabah..dia stress sebab kucing dia makan ikan goreng dia..pada sesetengah orang..lerr kucing makan ikan goreng pon nak stress..goreng jer la lain..ok..tu kata kita..pada dia mungkin ikan goreng tu something kan..maybe ikan tu ikan yang last ada dalam freezer dia..or maybe dia ni seorang yang sennag nak stress..so atas sebab2 yang kecil pon dia bleh stress..ada tau orang macam ni..i got a friend masa belajar dulu..dia memang mudah stress..buku jatuh dari tangan pun dia dah stress..pen habes ink pon stress..hari2 blur & stress jer..

Persoalannya sekarang kenapa kita ni mengalami stress..kadang2 kita sendiri pon tak tau..tetiba jer rasa stress..i'm talking about feeling now..perasaan tertekan..ada kalanya kita mencari2 punca sebab apa kita stress..mungkin sebab terlalu banyak punca sampai tak tau yang mana satu yang menyebabkan kita terlampau stress..antara yang disenaraikan dibawah mungkin penah atau sedang kita hadapi.

Kenapa kita stress?
1- Rendah diri yang keterlaluan.
2- Masalah rumah tangga.
3- Masalah kewangan.
4- Perasaan hasad dengki dengan orang lain..tak boleh tengok orang lebih dari kita.
5- Dipulaukan kawan2.
6- Masalah cinta.
7- Masalah ditempa kerja.
8- Dibuli rakan2.
9- Terlalu banyak kerja/tanggungjawab.
10- Hutang bertimbun.
11- Anak-anak buat perangai.
12- Konflik dalam famili

Dan banyak lagi sebab musabab yang menjadi punca kita stress..so..bila kita stress..adakah kita berhak untuk buat orang lain stress sama? ofcoz tak kan..ada setengah orang dia boleh kawal stress dia..sampai orang lain tak tau dia stress..dia boleh senyum dan buat lawak macam biasa..orang macam ni memang bagos..sebab dia tak ajak orang lain stress sama ngan dia..

Banyak orang yang stress tu ditunjuk-tunjuk..melalui facial expression (i la tu), percakapan dan perbuatan..sometimes i tanya pada diri i..kenapa nak tunjukkan stress tu kat orang..ok..sekarang kita cakap pasal i..i orangnye yang bukan tunjukkan stress pada sebarang orang..i tunjukkan stress pada orang yang menyebabkan i stress..so people out there..kalau i moncong je muka kat uol..means u r the one who make me stress..mungkin i meluat kat u ke..mungkin i menyampah kat u ke..maybe ur attitude tak kene ngan mata i ke..dan macam2 lagi la..

So..berbalik kepada soalan kenapa nak tunjukkan stress tu kat orang..? itu akan menyebabkan orang lain turut stress..kenapa jadi cam tu..sebab suasana persekitaran yang murung mempengaruhi emosi seseorang..so kalau u ceria..orang senyum u senyum..makanya suasana persekitaran akan jadi ceria..ini pon secara tak langsung akan kurangkan stress u..

Cam mana nak kurangkan stress..sebagai orang islam apa lagi..sembahyang la..ambil wuduk sembahyang mintak kat Allah..bagi hati tenang..pikiran lapang..mintak Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk keluar dari masalah..sembahyang istikharah..mintak petunjuk..sembahyang tahjud, sunat taubat, sunat hajat..mintak diampunkan segala dosa..insyaAllah tenang jer jiwa..jernih jer muka..kusut2 semua hilang..

Sebagai orang Islam hanya pada Allah jer kita meminta..segalanya datang dariNya..kita pon datang dariNya..salah satu cara nak bersyukur adalah dengan mendirikan solat..ni tak..gaji riban2 dapat tiap2 bulan..bersyukurnya tak jugak..asyik complaint..merungut..cam mana jiwa nak tenang bila hati tak pernah bersyukur..tengok orang sembahyang turun naik turun naik depan mata..buat tak nampak jer..memang buta hati ke atau sengaja membutakan hati..kalau tak malu ngan orang sekeliling..at least malu la kat malaikat yang dok kiri kanan kita ni..haih..

I pon bukan baik sangat..sekadar mengingatkan sesama manusia..nak tak dengar tu lu punya pasal..kubor asing2 arr..mati tak tentu masa..so lu pikir la sendiri..kembali kepada topik stress tadi..selain sembahyang dan berdoa, bleh la kita pegi bercuti, spent time ngan family atau kawan2..selain tu, memaafkan orang lain pon bleh kurangkan stress..tak cayer cuba la..maaf seikhlas hati tau..experience sendiri it works..lepas maafkan orang yang kita marah tu hati rasa tenang jer..

Selain tu, boleh la relaks2kan diri, manja2kan diri kat spa..buat activities yang kita suka contohnya berkebun, tengok movie, memasak, menjahit, shopping dan lain2 lagi..depends pada minat masing2 la..cam i, i suka menjahit..so bila menjahit tu rasa cam stress tu hilang kejap..

Selain daripada tu boleh la jugak bersukan atau senaman..bersukan dan bersenam boleh kurangkan stress ok..tak caya cuba la..benda kalau tak cuba tak tau..uol rasa, dengan dok terperap dalam bilik bleh hilangkan stress ke? menambahkan stress ade la kan..so keluar dari bilik..dari rumah..hirup udara segar..buat activity yang menyeronokkan kita..insyaAllah stress hilang..

Dah takde idea dah nak merapu ape..so jangan stress2..stress boleh membahayakan kesihatan..stress bleh merosakkan perhubungan..tarra..


20.7.10

For Her Wedding











This is all for my sis reception..baru siap dalam 40 batang..260 more to go..takpe pelan2 bleh habes..budget sehari buat dalam 10 ke..paling skit 5 ker.. kan..yang ni i buat 1 hari..weekend ofcoz..pecah jari2 i..huhu..

Uol pk kalau nak beli kat kedai yang cenggini berapa..i tell u roughly i punya ni dalam RM4.00 sebatang..kalau buat sendiri memang la murah skit..kalau beli siap memang la mahal..deiol kene kira upah membuat lagi, masa lagi, letrik lagi kan..i prefer buat sendiri..save money satu hal..kepuasan tu lain tau..i memang suka wat keje2 craft cam ni..so for me it's just my another craft project jer la..

Jenuh jugak last week mencari barang nak buat ni..kiranya..semua kedai kat S. Jaya la me and mummy cari..takde satu pon kedai yang tak masuk..barang yang weol nak tu tak de kedai tu dah nak kene gi cari kedat ni plak..huh..penat woo..sampai malam jugak la..Nanti dah siap sepenuhnya update lagi..:D

18.7.10

Tough Rafter Win

Tajuk..kan main lagi..tough sangat ke?

Sunyi sepi blog ni tanpa entry baru..last week agak menarik..diringkaskan akhirnya berjaya jugak buat white water rafting hari Rabu hari tu..plan punya plan..tunda punya tunda..akhirnya hari Rabu last week weol berjaya jugak buat rafting..walaupon cadangan asal nak buat yang 7km..dek kerana lambat dah start makanya buat jer yang 2km..2km 2km la..janji ado..

Kenapa lambat? bukan sebab weol datang lambat..tapi sebab Khamis ada program yang bakal dihadiri oleh royal family..makanya sibuk prepare bilik rehat untuknya..siapa? YM Tunku Soraya anak kepada DYMM Sultan Abdul Halim Muadzam Shah..kenal tak..orang kedah sure kenal..kalau tak kenal jangan dok kedah ok..

Keberangkatan Tunku Soraya adalah untuk program Pandu Puteri memandangkan beliau adalah Yang di Pertua Persatuan Pandu Puteri Negeri Kedah..skema giler ayat ni..after siapkan bilik ala kadar (sebab bukan keje weol siap bilik ni..keje organizer..weol service provider jer) weol seangkatan mula la menyeberang sungai untuk ke kem sebelah..kem rapid fire..

Kenapa tak lalu jalan darat? thrill la sket kan..takde la..sebab malas..jauh giler guna jalan darat..air punya la laju..kecut jantung i tau seberang sungai tanpa pelampung tali atau life jacket..silap langkah bleh hanyut tu..see see hebat tak river crossing tak payah pakai harness tu..huhu..

Ekspidisi kali ni bukan satu raft..tapi 2..staff lain pon join..rasanya deiol first time kot..so pompuan naik 1 raft..laki naik 1 raft..rasa cam kejap plak kali ni..mungkin sebab air agak tinggi kot..tak sampai 2 jam pon ekspidisi kali ni..pape pon..ni pengalaman yang tak leh dilupakan la..sebab apa..sebab i dah tercampak keluar dari raft masa lalu kat pool rapid atau jugak di kenali sebagai washing machine..actually tu pakatan jahat antara skipper sham n hafiz..sengaja nak jatuhkan semua rafter..last2 i sorang jer tercampak keluar..kepala dulu plak tu..

Kenapa panggil washing machine? sebab kat situ air dia berputar2..any raft yang turun kat rapid tu kalau nasib kurang baik akan tersangkut kat situ berputar2 tak bergerak..kene guna tali tarik keluar..nak dijadikan cite..i tercampak kuar jauh sikit dari air putar tu..so tak la i sangkut dalam rapid tu..Alhamdulillah..kalau tak..dah arwah apo..

Dah tercampak kuar tu dah satu lagi masalah plak timbul..air terlalu dalam..i jadi panik..dah la tak pandai berenang..terapung2 dalam air..dengan kaki tak jejak tanah..panik la..takut lemas ke ape ke kan..padahal pakai life jacket..huhu..penakot..haih..semangatku tetap cekal..ekspidisi diteruskan walaupon penat gila bertarung ngan arus..eceh..Sampai la ke penamat..

Kat Lubuk Buluh sekali ngan June hanyut sampai ke tengah..dah la dalam giler..budak2 ni ingat weol main2..actually kalau hanyut pon tak la sampai mana..sebab kat depan tu dorang sekat ngan batu..cuma panik kan..hehe..ada sorang mamat tu siap nak baling weol pelampung dia lagi..takpe takpe..weol managed to menguak2 sampai kat tepi..huh..macam2..

Ekspidisi kali ni best lagi la..mungkin sebab dah berani kot..dah tak tutup mata lagi..next ekspidisi insyaAllah 2 minggu dari sekarang 7km plak..hope bleh la buat..sebab menurut kata skipper lagi dasyat..huhu..

13.7.10

Cari yang baru? Senang ke?

Putus cinta akan menyebabkan seseorang itu patah hati dan mula menyediri. Mengapa perlu begitu? Tahukah anda betapa ramai orang lain yang juga kecewa dalam percintaan seperti anda. Cara paling mudah untuk kembali ceria dan cergas sentiasa, cari saja kekasih baru ! Anda tidak perlu tergesa-gera, tetapi beri ruang kepada dirimu sendiri untuk mengenali teman baru. Tidak perlu menangisi nasib dan bekurung dalam bilik. Usah buktikan kesetiaanmu jika si dia tidak layak memilikinya. Cari saja teman baru ya !

~Dipetik dari Majalah Rapi Bilangan 143 1 July 2010~



Ok..sangat teruja bila baca rapi hari ni..nak nak plak bila baca note yang kat atas tu..haih..betul jugak kata penulis page ni..kenapa nak tunggu orang yang dah buang kita..nak tunjukkan yang kita ni setia..atau masih mengharap yang dia akan balik pada kita (talking to myself actually)..it's time to move on..tapi aku dah lama move on..dah takde orang interested kat aku (kenyataan pathetic dan sungguh mengaibkan..well kenapa nak hipokrit kan) nak buat cam mana..

Ok ok..mungkin kenyataan aku kat atas tentang takde orang interested tu agak melampau..tak adil untuk diri aku dan orang lain..i'm sorry ok..sebab terlancang jari menaip..actually mungkin aku ni yang tak pernah bagi peluang pada diri aku sendiri untuk befriend dengan orang lain dan jugak tak pernah sekali pon bagi peluang untuk orang kenal aku or even cakap ngan aku..

June ada kata..yang muka aku ni terlalu serius..mungkin salah satu faktor menyebabkan orang takot, segan, malas dan meluat nak dekat dengan aku..baik laki mahupon perempuan..first impression orang kata..itu aku setuju..bukan dia sorang kata..tapi dah ramai yang kata..aku admit aku memang serius..sometimes saje2 kerutkan muka bagi nampak lebih serius dan garang..kenapa..? ntah..aku pon tak tau kenapa..mungkin nak elak dari orang tegur aku kot..aku tak sure ok..

Nak kata garang tu..agak la..tapi tak la sampai nak telan orang kan..cuma aku ni cam malas bab2 nak kenal2 ngan strangers ni..ok ok bukan malas..cuma tak selesa..senang cita aku give up la nak set up new relationship ni..baik pompuan baik laki..especially laki la kan..that's why dah tuo pon aku masih solo..tua sangat ke aku ni..hmm *thinking*

Semalam baru kene leter ngan best friend aku Aida..haih hangus aku kena ngan dia..pasal benda ni la..dia kata aku terlalu memilih..ofcoz darling aku kena memilih..salah pilih aku yang teruk..tapi aku admit aku memang memilih..bukan nak yang kaya raya atau handsome giler..cukup sekadar dia tu baik, penyayang, ada keje tetap, terima aku seadanya, bleh jaga aku, tak suka keluar rumah, terima keluarga aku dan yang paling penting bleh jadi ayah yang bertanggung jawap untuk anak2 aku..hmm..tu jer..banyak sangat ke kriteria yang aku list tu..? tak kot..

Haih..apa2 pon tengok la nanti..tapi sebenarnya aku dah lama lupa pasal benda ni..pasal hal relationship ni..malas arr..sakit kepala je tau..tapi sekarang memandangkan dah tak lama dah nak cecah angka 3 usia aku ni..nak kena pk jugak la..hmm..

She's about to change her status..

I tak pernah update pasal my big sister punya wedding preparation kan..yes yes..dia nak kawen..this coming sept..kenapa tak update..blog ni dah lama terabai..tu la pasalnya..actually dah banyak yang settle..tinggal goodies punya benda ja lagi yang belom complete..lain semua dah settle..

Kenapa i yang sebok..sebab my big busy travel here and there..so dia memang tak de masa nak buat semua tu..so i je yang macam banyak masa..so i la ambik alih semua tugasan..ok per..at least i dah ada pengalaman kan..nanti my wedding (tatau la bila n dengan sapa kan) i dah tau dah nak buat apa..

Apa yang masih belom settle isi kandungan dalam paper beg..yang ni tak bleh beli awal..nanti rosak plak..then bunga telur..dah sampai..cuma nak satukan jer..so nak kena beli ribbon seme la kan..hantaran as usual lagi 2 minggu baru nak pk2 nak buat..i pandai ke..?..ofcoz darling..ingat i ni kayu sangat ker..tangan ni tangan seni tau..

Cantik ke? hmm..masing2 mata la kan..tak semestinya u cakap tak elok semua orang dalam Malaysia cakap tak elok..dan tak semestinya u tengok elok orang lain tengok pon elok jugak..reti..? so pendek kata..bergantung pada mata masing2 ya..so kalau tengok rasa tak elok diam2 jer..coz that's your own perception..

P/s: Haih...sekarang ni malas tol nak snap picas..

11.7.10

I'm Alone..again.....

Start from today (Sunday) i dah pencen jadi supir penghantar orang pegi keje..hehe..my sis dah tamat Latihan Industri kat JPS tu..so start from now i dan tak patah nak pegi keje kol 7.30 pagi (walhal i masuk kol 9.00)..yeapy..

Tapi jauh disudut hati tu sedih jugak..sebab 2 months i'm with her kan..pegi mana pon bersama..tengok wayang..jogging..hill climbing..semua la..even pegi kedai kat bawah tu pon berdua jugak..tinggal i sorang jer la (even berdua ngan mummy)..hmm..tapi nak wat cam mana kan..mati sok pon sorang jugak..so kene terima kenyataan la walaupon ianya sedikit menyedihkan..

Well actually i manage to sooth myself..well i'm very good at covering my sadness and sorrow..except for my anger..i really can't manage it well..huhu..that's my weakness..anyone please help me on that..

Berbalik kepada cerita about my sister tadi..I'm a little sad bila dia made up her mind nak sambung master..well it's good for her..i just berdoa semoga dia berjaya..semalam dia dah bertolak ke kl..hari ni nak ke Johor sebab esok registration day dia..

She forgot to get the duty stamp..and definitely la tak pegi matikan stem kan..so satu hari semalam i dengar dia punya rintihan pasal careless sangat..haih..esok pagi kene bergegas pegi settle semua tu la..sebab registration dari kol 9 sampai 12 jer..

Dia sambung master kat UTHM..U lama dia..so ok la kan..dia pon dah biasa kat sana..so takde masalah untuk dia la kan nak biasakan diri..haih..for me..i lost my good friend..so a lil bit sad (air mata sikit gi nak kuar ni)..nak buat cam mana kan..masing2 ada hidup masing2..so just go on with my life as usual..

Semalam sempat jugak tengok wayang Despicable Me dengan my lil sis before she go..haih..best jugak citer tu..memula tu cam boring..tapi hujung2 tu ok la..so bought her a blouse..same like mine..yellow color..so that when she wear it she will remember me..chewah..tak beli pon dia akan ingat..kakak dia kan..her flesh n blood sister..huhu..

Well..i'm just sad and feel lonely..that all..nak layan perasaan sat..

Bersedia Tempias Gelombang Kedua

Ini di perolehi dari blog kak jijah (Tijah Lawa) masa bloghopping tadi ni..tetiba rasa seram sejuk plak..takut betul dengan kenyataan Tun Mahathir yang i highlight tu..nak buat apa sekarang ni..dah macam ada wabak nak merebak plak..tengok citer alien vs predator? cam mana orang lari bertempiaran nak selamatkan diri..cam tu la i rasa ketika ni..nak buat apa sekarang ni...hadoi..pening dah..nak simpan duit banyak pon i bukan gaji besar..gaji cukup2 makan n bayar hutang jer..hadoi..nak buat apa ni..tolong tolong tolong..Bil Gate please derma kat i 1 juta...huhu...T_T


Bersedia tempias gelombang kedua

KUALA LUMPUR 8 Julai - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad memberi ingatan sudah wujud tanda-tanda gelombang kedua kemelesetan ekonomi di Eropah dan Malaysia mungkin turut menerima kesannya apabila ia berlaku.

Beliau memberitahu, tanda-tanda itu sudah dapat dilihat ketika kunjungannya ke Britain baru-baru ini.

"Saya baru balik dari England dan nampak ada tanda-tanda kemelesetan ekonomi gelombang kedua berlaku di sana. Kalau berlaku di Eropah, kita mungkin akan turut menerima tempiasnya," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani kontrak antara Koperasi Atlet Malaysia Berhad dan IRIS Corporation Berhad di sini hari ini.

Perjanjian itu bagi membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama mengusahakan 40 hektar tanah di Perak dengan projek tanaman tembikai emas.

Turut hadir isterinya, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali; Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Pengerusi IRIS Corporation Bhd., Tan Sri Razali Ismail dan Presiden Koperasi Atlet, Datuk Mumtaz Jaafar

Ditanya adakah inisiatif kerajaan seperti Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) dan Bajet 2011 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 15 Oktober ini mampu melindungi ekonomi negara, beliau menjelaskan:

"Kerajaan sedang berusaha tetapi ia bergantung kepada sektor lain iaitu sektor dalaman dan luaran."

Najib sebelum ini turut meminta rakyat supaya bersedia menghadapi kemungkinan berlaku kelembapan ekonomi pada separuh kedua tahun ini yang dilihat boleh mendatangkan risiko kepada sasaran pertumbuhan ekonomi negara.

I Hope They Managed To Get There Safely

Kita baru jer dikejutkan dengan cerita kapal2 misi kemanusian yang membawa bekalan bantuan untuk Gaza di tahan di perairan antarabangsa..ada yang mati dan cedera..semalam dengar satu lagi misi kemanusiaan membawa ubat-ubatan dan bekalan makanan untuk penduduk gaza dilancarkan..sukarelawan Malaysia dah berlepas pagi tadi..haih..i really hope that they managed to get there safely..tak mo jadi macam hari tu..

Baru2 ni i ada tengok documentary kat ASTRO Oasis..documentary pasal Bosnia..bukan pasal perang..tu citer 12 tahun dulu..ni citer pasal Bosnia after 12 years..negara yang runtuh akan bangun balik lepas perang..everything look fine..tapi economy tu memang teruk jugak la..60% dari penduduk dia menganggur..huh..teruk tu..tapi actually..Bosnia ni sangat cantik..ramai jugak pelancong yang pegi ke sana..tapi for me..i will definitely say no la kan..hehe..seram gitu..lets wait 10 years more ya..hehe..

Apa yang menarik perhatian i ni bukan keadaan muka bumi or ekonomi dia..tapi satu kenyataan yang dibuat oleh seorang doctor pakar yang merawat mangsa2 perang 12 tahun dulu..sekarang pon doctor lagi dia ni..at that time cuba bayangkan..takde electric..dorang pakai benzine untuk hidupkan generator..generator bukan kuat mana pon..nak bedah orang dengan lampu yang suam2 kuku tu..ngeri wei..kebanyakannya dihantar ke ICU sebab perlukan alat bantuan penafasan..bayangkan tetiba generator tu plup..padam..haih..habes la semua

Dan lagi..doktor kat hospital tu asalnya ada 90 lebih..last2 tinggal 8 orang jer..yang lain tau tak tau la mati ke..lari keluar negara ke kan..dengan peralatan yang tak cukup..doctor pon tak cukup..nak rawat ribu2 orang tu..huh..peperangan ni memang menyusahkan semua orang..yang syoknya..hospital pon jadi sasaran dorang..genocide tak mengira kechik besar tua muda..tak kira bangunan apa..apa yang penting sasaran mesti dihapuskan..haih..sedih betul dengar citer dia..

Apa yang menarik perhatian lagi..dia kata masa tu..orang yang cedera punya la banyak..ubat yang ada (yang didermakan oleh negara2 luar) kebanyakannya dah expired..BAYANGKAN LA..sedih tau..dah expired kalau guna silap2 mati sebab keracunan plak orang tu..kalau nak derma, derma la yang baru..nak derma timbunan stock lama dalam store tu buat apa..kan dah tak bleh guna dah..kalau negara yang tak kacau bilau tak pe la..mungkin tak perlu pn stock2 ubat tu..ni negara yang amat2 memerlukan..kena2 plak stock ubat tu expired..haih..kes naya kes naya..

Dan lagi dia kata..ada satu tahun tu lagi la teruk..dorang kene rawat mangsa periuk api..memang ramai giler la..tapi dorang memang takde ubat untuk rawat kecederaan..tahu ubat apa yang banyak? ubat malaria..Ya Allah..apa la nak jadi ni..dorang kata Bosnia takde 1 kes malaria pon..ubat tu berlambak2 dalam simpanan dorang..nak buat apa..? makan? atau buat ganti detergent basuh baju..yang pegi hantar ubat malaria banyak2 buat apa..ni bukan bencana alam..ni peperangan..so ubat apa lagi yang lebih penting? tentu la ubat tahan sakit, ubat hentikan pendarahan..ubat rawat kecederaan dan yang sewaktu dengannya..

So i mintak la sesangat lepas ni..please please please hantar benda yang elok untuk mangsa2 perang ni..hantar benda baru..bukan yang dah terpakai atau expired..hantar benda yang sesuai..yang sememangnya diperlukan oleh dorang..kira kalau takde, dorang akan mati..hantar barang sekolah ke gaza buat apa? dorang sana perang..memang la dorang masih pegi sekolah..tapi i rasa banyak benda lain lagi yang dorang perlukan..tapi susah jugak nak cakap..sebab dah orang dermakan benda tu nak wat cam mana..terpaksa hantar jer la..haih..sedih bila pikir..

So i nak ambik kesempatan ni nak mengingatkan bukan pada uol jer..pada diri i jugak..negara kita ni aman damai..tak de perang sana sini bom sana sini..so kita kena la jaga negara kita..kita kena bersatu hati..jangan asyik gaduh sesama sendiri je..walaupon kita berlainan bangsa kita tetap 1 keluarga..keluarga 1 malaysia..so jangan la create conflict..selama ni kita tak kebuluran pon..so lebih kurang tu tolak ansur la..

Ahli2 politik pon jangan create conflict..jangan gaduh sesama sendiri..conflict yang kecil bleh merebak jadi yang besar..jangan jadi pengkhianat negara..this is our land..our country..our home..jangan palit najis kat rumah sendiri..jangan khianati saudara kita sendiri..kita kena sedar diri kita ni sapa..we are malaysian..so kalau kita pegi mana pon dalam dunia ni..we are malaysian..kita takkan jadi American, African, Jepanese or what so ever yang lain..WE ARE MALAYSIAN..

Sayangilah negara kita..rumah kitaa..tanah kita..sebab kalau malaysia hancur kita pon turut sama hancur..

Reglant Tee

Hello Readers,

Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni..i sonok sangat nak update pasal felt yang i buat kat reglant tee..ni la rupa reglant tee..actually this tee dah pegi Johor..my sis punya ni..dia dah balik johor bersama2 dengan tee ni..huhu


Tee ni warna dia Light Pink dan Dark Brown


Close up design


I ni actually big fan of reglant tee..bukan apa..bila pakai tu nampak kemas..well tee ni kain dia agak tebal dan selesa..so those yang berminat bleh la order ngan i..murah jer..Tee kosong RM18 sehelai..but kalau nak sekali ngan felt design i kira RM15 jer sehelai..tee je ek..tak masuk felt..

Cakap jer nak color ape..kan i bagitau i ada tukang jahit sekarang..so nak color pe cakap jer..:D..

So those yang berminat bleh la klik blog felt tee i..actually ni blog craft i..but i dah tukar ke felt tee..walau apa pkn any craft yang i buat i will update jugak kat sana..so jangan lupa klik blog ti ya..


http://100stithes.blogspot.com

7.7.10

Felt Tee Siap Untuk Dipasarkan..

Salam Semua,
As u can see..blog ni dah cam bernafas balik even tak la berapa lancar sangat..meaning?..means ada la entry baru even 2 3 hari sekali kan dari sebulan 1 entry..

So what's new..ok..i baru je siapkan 7 helai felt tee untuk diletakkan kat souvenir shop The Tree Top Walk..this is my second batch..yang first batch dah sold out semua..Alhamdulillah..but this second batch different dari yang first batch..yang ni wording dia banyak lagi la..those yang nak tengok bleh klik sini..why so simple?..sebab tak jual mahal..murah jer jual ni..kalau buat design yang banyak mahal plak nanti...dah customer complaint plak kan..





Actually banyak lagi design bleh buat..bleh letak Elmo jugak..penguin ke..anything la yang sesuai..wording pon bleh letak besar lagi..Now i already have penjahit tee yang dok kat my area..senang la nak order..tak la terkejar2 around the globe cari Tee kan..

For those yang berminat dengan Felt Tee ni, nak tempah untuk pakai sendiri, gathering, family day, nak bagi GF/BF, untuk couple tee ke bleh la contact i yer..kalau yang banyak2 tu please buat tempahan awal..ni jahit tangan ni..bukan mesin..

Wording tu i pakai material dari kain felt..yes wording tu kain ok..kalau basuh tak kuar sebab dah dijahit kan..cara nak basuh, jangan basuh dengan mesin ya..kene basuh ngan tangan jer..ofcoz no bleaching..nak iron..bleh jer direct iron..sebab ni kain..so takde masalah..berminat nak order? email kat cayangalin@gmail.com..ade design sendiri..hantar kat email jugak..let me see whether design tu bleh ke tak nak jahit kat baju..

My next felt tee project is baju reglant..3 helai semunya..hmm..reglant tu cam mana? dah siap nanti i update..Just nak inform..MessyBoo Craft dah ada new logo..semalam 1 hari i design logo ni..lawa tak?ok la..till then..bubbye..enjoy your day..



5.7.10

Say No To Risk..Bleh Ker?

Aku...Seorang manusia yang paling takot nak ambik risiko..takot nak hadapi ketidaksempurnaan..takot nak gagal dalam semua hal..hidup memang satu perjudian..nak tak nak kena jugak ambik risiko..aku tak rasa aku mampu hadapi..haih..kenapa la susah sangat nak buat satu keputusan..

*Heran la orang bleh buat keputusan senang jer..*

1.7.10

Bersawang....

Hello Peep-pals..

Sekarang ni dah macam malas nak update blog..dan dan berbulan2 lamanya tak bloghopping..ntah kenapa cam malas..as dalam entry sebelum ni..i ada mention yang i ni cam dah hilang semangat dan focus..well pelan2 i tengah kumpul balik semangat and make myself on track again..sangat susah ok..

Bila bloghopped 1 2 blog pagi ni baru ada semangat nak menaip..walaupon tak la penting sangat isinya..sekadar nak bagitau my beloved follower yang i masih hidup dan bernafas..banyak benda yang jadi sejak akhir2 ni..tapi semua melibatkan orang lain yang ada di sekeliling i la..bukan i..hmm..

Perkembangan diri yang terbaru tak banyak sangat..apa yang pasti dan semestinya pasti i masih jugak single..huhu..cuma sekrang sebok buat persiapan untuk wedding my big sis..banyak yang dah prepare..tinggal sikit2 jer lagi..kad belom edar..next week dah bleh start edar la agaknya as Ramadhan pon tak lama ja lagi kan..kang tak larat plak..

I tengah sebok dietkan diri sekrang ni..sebab nak pakai baju lawa masa wedding tu..lelebih plak kan..orang lain nak kawen i yang sebok nak diet..hehe..so sekarang dah 3 bulan i tak makan nasi..hmm...ada jugak ambik supplement skit..well nanti la i update pasal benda ni..bila dah confirm berjaya i update..so far ok la..banyak turun i tak mo cakap lagi..

Activity harian..every morning jogging..twice a week hill hiking..tapi dah 2 minggu tak jogging..sebab puasa & my lil sis pon sebok ngan report dia..but hiking activity still go on..cuma bila dah stop jogging ni agak pancit skit la nak naik..huhu..kat mana hiking? Those yang dok area BM tau la..Tokun Relics..The Best place so far..Jogging plak kat stadium jer..tak leh nak gi jauh2..sebab lil sis LI masuk kol 8..so tak sempat nak balik karang..

Well that's all for today i guess..

P/S: World Cup...Argentina will won this year..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...