30.8.10

Merdeka! Merdeka ! Merdeka !

Merdeka itu hak kita..Bersama kita bersatu mempertahankannya dari anasir2 yang bisa mengancam keamanan, kedamaian dan keharmonian negara kita..
Merdekakan minda dan hati kita..sesungguhnya sudah lama kita dijajah oleh diri kita sendiri tanpa disedari..tiba masanya kita melakukan perubahan besar demi masa depan yang lebih baik..beri peluang pada diri sendiri untuk membuktikan kemampuan kita untuk berdiri sama taraf dengan orang lain..hanya dengan satu tapak ke hadapan kita sebenarnya telah merdeka..tingkatkan keyakinan diri..katakan ya pada diri sendiri..dengan itu kita sebenarnya sudah merdeka..

Merdeka! Merdeka ! Merdeka !

Puasa hari ke 20..

Tak lama lagi nak raya..preparation..biasa2 jer..mood raya takde tahun ni..sebab semua orang kat rumah memikirkan nak kenduri kawen kan..so takde sape pon yang focus preparation untuk raya..as for me..same..malas nak pk..serabut otak memikirkan preparation kenduri my sis..dia lagi serabut la kan..nak uruskan kerja2 kat pejabat agama la apa la..

Rupanya susah jugak nak kawen..macam2 nak kena buat..hal pejabat agama pon remeh jugak..blood test la.. apa la..susah la..tapi elok jugak cam tu..so that orang tak ambik mudah hal kawen ni..tak suka cerai cam tu ja..kalau susahkan hal kawen ni at least they will think banyak kali la nak cerai n kawen lagi kan..dah kwen tu susah giler..sesenang je nak cerai..tapi kalau dah tak leh diselamatkan nak wat cam ner kan..kuasa Allah..

Haih..sepuluh hari lagi nak raya..kejap jer rasa puasa tahun ni..hari ni mood adalah sedikit emo..ntah la pasai pa..umur meningkat tua ni..emo jer keje..takkan nak manopaus kot..

23.8.10

It's locked for this moment..

Due to several ciscumstances..I have locked the door and threw the key into the ocean..the key might not be found but this doesn't mean that the door will be locked forever..to go in, u have to break it and that's for sure will take so much time and effort..


21.8.10

Nagada Nagada Nagada Baja..Hoaiii..

Mode adalah Bhangra ya kawan2..so sekarang tengah layan hindustan..bila dengar lagu bhangra i plak rasa nak cucuk langit..actually bagos woo bhangra ni..dia kan banyak guna gendang..beat2 gendang tu memang menaikkan semangat wei..at least for me la..ok layan jer la lyric ni walau tak paham..Nagada Nagada Nagada Baja..Hoaiii (sambing goyang2kan kepala dan badan cam orang nari bhangra)..


Nagada Baja (Jab We Met)

Ho oye hye oye
Rang puredi rang rangili
Ladki chail chapili
Usde chan chal nain kadaa
Are chan chan nain katar usda
Roop bana hatiyar
Uske roop se katal huye tho
Charcha shuro hua
Nagada nagada nagada baja
Nagada nagada nagada baja

Oooo
Rang puredi rang rangili
Chail Chabile nar
Chan chal nain katar di
Usda roop tez talwar
Uske roop se katal huye tho
Charcha shuro hua
heeeyyyyyyyyyyy…
Nagada nagada nagada baja
Nagada nagada nagada baja
hhoooyyyeee

Hai hai hai
Jab bhi woh ladki, kidki pe aaye
Koi usko dhek mare,
Koi bin dheke mar jaye
Aare guzre gali mohalle se
Tho mela sa lag jatha tha
har ek aashiq id manata
bhangda gatha tha
katam na hota deewano ka
Jalsa shuro hua
heeeyyyyyyyyyyy…
Nagada nagada nagada baja
Nagada nagada nagada baja

Aare bachpan se uska
Ek deewana tha
Jiska kaam gali ke aashiq pare hatana tha
Dil se jisko maan raha tha
Apne dil ki rani woh
Aur kisi pe hi yaaro marti thi marjani woh
Ek kahani khatam tho duja kissa shuro hua
Nagada nagada nagada baja
Nagada nagada nagada baja

Oooo
Rang puredi rang rangili
Chail Chabile nar
Chan chal nain katar da
Uska roop tez talwar
Uske roop se katal huye tho
Charcha shuro hua
Nagada nagada nagada baja
Nagada nagada nagada baja —4
hoooyyyyeee







19.8.10

Suram + Sunyi = Boring

Makin lama makin suram jer hari2 yang dilalui..makin lama makin busan jer..kenapa ya? FB pon dah cam lesu dan sunyi..semua pon dalam mood posa a.k.a tak larat..nak main game kat FB lappy plak lembab cam siput tutt..so kalau bukak tu memang lembab giler la loading..kalau main cafe world memang hang terus la..haih..kesian lappy ni..cam tuan dia dah jadinya..esok bawak alatan mengait la..baik mengait daripada mengadap FB yang semakin sunyi dan muram..

Actually takde idea mau update apa ni hari..so sebab tu cam hambar jugak entry ni..Selamat Berbuka semua..makan tu ingat aku ya..

18.8.10

Makcik Wak Lu..

Semalam pegi bazaar ramadhan ngan kak na..actually mummy dah masak kat umah..tapi dia nak makan popia basah..so pegi la jugak..tetiba teringin nak minum ayaq nyok..orang kedah kan kena la cakap ayaq nyok..mahal wei..sebungkus 3 hengget..ape mahal sangat ni..marah ni..dia cakap dia kira sebiji kepala..tak de maknanya..sikit jer air..isi kelapa pon tak sampai setengah bijik kepala..bengong..menci menci menci..

Masa sampai kat booth popia:

I : Popia goreng RM2 popia basah RM2
Budak jual popia : Ok

Selang beberapa minit

Budak jaga popia goreng: Popia goreng siap..sapa punya?
Budak jual popia : Ni bagi kat Makcik ni..


Makcik? adakah aku ni nampak cam makcik di mata dia..waaaaaaaaaaaaaaaaa....nak meraung jer rasa kat situ..hampeh punya budak..takde mata ke..aku yang muda trang tang tang ni dia panggil makcik..ada ka patut..kechik ati ni tau..sob sob sob..posa sampai buta ke..menci menci menci...

17.8.10

7 Hari Berpuasa

Sedar tak sedar dah 7 hari kita berpuasa..kan kan kan..seronok plak rasa puasa tahun ni..tak la letih sangat even dah berbulan2 tak makan nasi..even sahur pon tak..makan roti Gardenia Breakthrough, kepingan ayam giant (bornless) n salad jer everyday..

Badan ada susut sikit..habes la baju untuk pakai kenduri kat tailor tu..mesti besar jadinya..hmm..takpe la..kot2 lepas raya nanti gemok balik ke..huhu..so kawan2 dan beli kad raya? i rasa i tak send sesape kad kot..actually dah 2 3 tahun dah tak send kad raya..cam malas pon ada..so tahun ni pon tak..ringan keje posmen yer..tak teruk2 nak ngantar kad raya banyak2..

Apa juadah untuk berbuka hari ni..? masak ke main tunjuk2 kat bazaar ramadhan..? pada yang masak selamat masak..pada yang tak sempat tak pe la..beli jer senang..cam i..mummy masa ka kat rumah..yer yer i ni anak dara yang paling senang..beli tak masak tak..mummy siakpkan kat rumah semua..i balik buat air dan makan..bukan malas ya..no no..jangan salah paham..mummy nak masak nak buat cam mana..

Cam mana ngan baju raya..dah siap ke..nak tanya dah buat tak kena sangat..sebab mesti dah tempah sebelum puasa lagi kan..sebab bulan puasa tailor tak mo ambik dah tempahan..cam i..dah siap..tapi bukan baju raya..baju untuk kenduri kakak i 16 Sept ni..so tahun ni takdo baju raya..pakai baju lama je..takpe la kan..bukan budak2 pon..

Petang ni ingat nak gi bazaar ramadhan..nak beli air..tapi hujan plak..hmm tengok la cam mana..Selamat berbuka puasa semua..jangan lupa terawih ya..

10.8.10

Ramadhan Al Mubarak 2010

Ramadhan datang lagi. Sesungguhnya aku bersyukur kerana dipanjangkan usia untuk merasai nikmat bulan ramadhan tahun ini. Salam Ramadhan kepada semua kawan2..Hayatilah Ramadhan ini dengan penuh keikhlasan dan kesederhanaan..

Nama saya Sya'ban,saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya Ramadhan akan datang mengunjungi anda bersama isterinya iaitu REZEKI dan kedua-dua anaknya SAHUR dan IFTAAR. Mereka akan ditemani oleh 3 org cucu iaitu RAHMAT, BARAKAH dan KEAMPUNAN..mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat penerbangan EIDUL Airlines....Hargailah mereka dan anda akan mendpt pahala yg berlipat ganda...INSYAALLAH~AMIN...SELAMAT BERPUASA

Rasulullah s.a.w di dalam hadithnya yang panjang yang menceritakan tentang kelebihan bulan Ramadhan, telah memerintahkan kita supaya memperbanyakkan 4 perkara berikut di dalam bulan ini iaitu:-

  1. Memperbanyakkan menyebut kalimah toyyibah, bertahlil kepada Allah (Laa ilah ha ilLah)
  2. Banyakkan beristighfar
  3. Doa meminta syurga (doa yang selalu kita baca sebaik habis setiap 2 rakat solat tarawikh)
  4. Doa meminta perlindungan dari neraka (doa yang di baca seperti tersebut di atas)

3.8.10

6 Perkara Yang Membuatkan Orang Meluat

Sometimes kita rasa pelik tetiba ade jer orang tak tak suka, meluat or kita rasa dia dengki dengan kita..kenapa ya..padahal kita tak buat salah pon kat dia..dan selama ni pon dia cam ok jer..tetiba kita dapat tau yang selama ni dia cuma hipokrit jer..hakikatnya dia memang menyampah giler..dan meluat gila babas ngan kita..penah tak kita pk kenapa? Kat bawah ni mungkin boleh membantu merungkai persoalan kita tu..cekidaut..

1 Tercantik dan terpandai sikit dari dia
Benda ni biasa la berlaku..nak2 plak orang tu lawa, kiut miut, comel lote..dah la tu..pandai dan bijak plak tu..ok orang cam ni memang banyak orang meluat kat dia..actually perkataan yang lebih sesuai adalah dengki..orang cam ni memang ade jer orang dengki kat dia..so those yang ada these qualities please beware ya..ada jer diantara teman2 rapat tu yang merupakan gunting dalam lipatan..so jangan mudah percayakan orang disekeliling anda..sentiasa waspada..

2 Gedik dan mengada2
Ok yang ni memang patut pon orang meluat..depan orang ramai dok buat kelaku2 yang bisa menonjolkan dirinya cam cakap kuat2, gelak kuat2, jalan melenggang lebih2, menari2 atau mengoyang2kan badan tanpa sebab tu tanda2 gedik la tu..mengada plak bila nak makan pon nak kena orang hidangkan baru nak makan..tak hidang tak makan..jalan kat jalan yang becak sikit tak boleh..nak pegi mana pon nak berteman padahal pegi sendiri pon bleh..tu semua mengada la tu..orang cam ni memang menjengkelkan..meluat tengok..

3 Suka mengarah itu ini
Hai orang macam ni memang bikin panas..keje dia mengarah orang jer..dia sendiri tak mau buat..nak ambik pinggan dekat rak belakang dia pon nak arah orang so ambik..suruh kemas barang dia la..soh jaga anak dia la..macam2 lagi..memang bikin panas..rasa cam nak simbah ngan air panas je biar sama2 panas..

4 Perangai yang tak senonoh/kurang sopan
Orang macam ni buat orang benci, menyampah dan meluat..kalau pompuan lagi la buruk..antara perkara2 yang terkandung dalam kategori ni adalah kentut tak kira tempat dan masa, batuk dan bersin tak tutup mulut, makan bunyi chup chap chup chap mengalahkan orang sakit gigi, mengunyah tak tutup mulut (kalau pompuan memang buruk giler), sendawa bunyi cam dinosour, makan kuih ke benda2 berminyak main lap2 kat baju jer basuh tangannya tidak, minum air ke makan makanan berkuah ke sampai berbunyi2 (sangat menjengkelkan tau), masuh bilik air taknak flush dan banyak lagi la kalau nak list down memang banyak giler..kadang2 tanpa kita sedari benda ni kita buat..so kalau ada orang meluat ngan kita tu jangan heran la ek..

5 Cakap banyak
Orang yang cakap banyak pon orang tak suka jugak (i la tu..mesti ramai yang tak suka aku)..ada setengah orang yang suka orang yang cakap banyak..ada yang suka orang diam..orang yang cakap banyak ni kadang asyik dia ja yang cakap..orang lain sampai tak leh nak cakap apa..banyak cakap ni bagos sebenarnya..tapi kalau tak tak bleh nak berhenti tu yang membuatkan orang menyampah (haih nak kena control ni..)

6 Mood Swing
Orang yang macam ni memang susah..sebab mood tak menentu..tapi banyaknya bad mood la..orang yang berangin ni memang tak berapa disukai orang lain..bukan sebab apa..muka nampak tension ja..so orang pon malas..lagi plak sikit2 pon nak angin..tu lagi la orang meluat..so kalau kawan2 menjauhkan diri tu mungkin sebab kita ni panas baran, cepat tension dan berangin..

Actually banyak lagi la cuma i dah letih nak memikir..maybe akan ada part 2 ke nanti..tengok la..so paling senang kalau orang tak suka kat kita jangan terus2 nak marah dan melenting..muhasabah diri..mesti ada sebab orang tu tak suka kita..mungkin ada sebab musabab mengapa kita ni tak disukai orang lain..renung2 selamat beramal..

1.8.10

Mengantuk Di pejabat?



Rasa mengantuk ketika di pejabat boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Lebih-lebih lagi ketika badan terlalu letih, kekenyang dan faktor persekitaran juga memainkan peranan. Justeru ia perlu di elakkan dan bagi mengatasi masalah ini. Terdapat beberapa tip yang boleh anda praktiskan bagi membantu anda disaat mata semakin layu di pejabat.


1) Hampiri kawasan bercahaya
Suasana pejabat yang sejuk dan bercahaya redup sudah pasti menyebabkan anda mudah rasa mengantuk. Jadi langkah pertama yang boleh dilakukan sekiranya anda rasa terlalu mengantuk ialah mencari tempat yang terang, misalnya, cahaya semula jadi ditepi tingkap. Cahaya yang lebih terang di percayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. Justeru, sekiranya rasa mengantuk, hampiri jendela atau pintu dan lintarkan padangan anda keluar sektika.

2) Basuh Muka
Ia mungkin perkara terakhir yang sering dilakukan apabila terlalu mengantuk. Namun ia mungkin kurang praktikal untuk pekerja wanita yang sudah siap bersolek. Tetapi jika perlu anda tidak ada pilihan lain kerana ia adalah cara paling berkesan untuk kembali segar.

3) Wangian aromaterapi
Untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat, anda juga boleh menyimpan minyak wangi atau wangian aromaterapi di pejabat. Tempatkan wangian tersebut di atas meja berhampiran meja kerja anda. Pastinya, semangat kerja anda akan kembali pulih kerana bau-bauan segar dipercayai dapat meransang deria bau sekali gus mengurangkan rasa mengantuk. Antara bauan yang sesuai 'mint' dan lemon.

4) Dengar Muzik
Muzik juga adalah penyelesaian terbaik bagi rasa mengantuk. Ada beberapa jenis bunyian ataupun muzik di katakan dapat meransangkan dan meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda. Jadi tidak salah jika anda bekerja sambil mendengar alunan muzik asalkan ia tidak melekakan anda.

5) Senaman ringan
Senaman ringan seperti menggerakkan anggota badan seperti kepala, tangan, kaki atau berjalan santai juga boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ini kerana gerakan-gerakan seumpama ini dapat menghambat saraf yang menyebabkan rasa mengantuk. Di samping itu elakkan daripada duduk tanpa bergerak dalam tempoh yang lama. Sebaiknya, bangun dari kerusi empuk anda sekurang-kurangnya 30minit sekali untuk berjalan seketika sebelum sambung kerja anda semula.

6) Pandang pepohon hijau
Sekiranya pejabat anda mempunyai taman indah, manfaatkanlah peluang ini untuk menghilangkan rasa mengantuk anda. Keluarlah sebentar dari ruang kerja anda dan pandanglah pepohon hijau yang terdapat di dalam taman tersebut beberapa minit sebelum kembali semula untuk menyambung kerja. Nescaya mata anda akan kembali segar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...