17.10.10

Bersyukur la apa yang ada..

Olla Peep-Pals,

Ahad memang hari yang membusankan..as usual i am in office now..takde keje sangat nak buat..so cam mengantuk2 ja rasa ni..padahal tido awal jugak la semalam..

Uol penah tak rasa cam life uol sucks life kawan uol cam happy ja..penah tak..well..kadang2 i rasa cam tu..tapi kan..actually bila kita fikir balik..kawan kita tu mesti rasa benda yang sama..life dia sucks..life kita cool..see see..conclusionnya..manusia ni tak pernah puas dan bersyukur dengan apa yang dia ada..dan lagi dah jadi habit manusia memang suka tengok orang punya..

I malu pada diri sendiri dikala buat conclusion tu tadi..tapi buat juga sebab i mengaku i ni salah dan bodoh berfikiran macam tu..sejak i dapat conclusion ni..everytime i rasa benci ngan hidup i, i akan kata kat diri i "orang lain rasa apa yang ko rasa sekarang cuma ko yang tak tau"..dengan sendirinya i cool balik..

Kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada dan berusaha lebih untuk mendapatkan apa yang kita mahukan..benda yang diperolehi dengan titik peluh dan usaha sendiri ada lebih bernilai dari benda yang diperolehi hasil dari ehsan orang lain..as for me..i prefer usaha sendiri untuk mendapatkan apa yang i nak dari mengharap ehsan orang lain..so tak heran la kalau i ni nampak miskin (kota) ja..huhu..

Well i bercita-cita tinggi untuk memiliki harta sendiri..pada i..kalau u takde harta takde duit orang akan pandang rendah pandang hina pada u..tapi kalau u ada harta, ada duit berkepuk2 dalam bank, even u buta huruf pon orang akan sanjung tinggi..so i hope cita2 i tercapai..i tak mencari kemasyuran, i tak nak orang sanjung i..cukup la orang hormat i dan tak pandang hina atau pandang rendah pada i (even i takde pelajaran pon)..




12.10.10

Stencil Tee

Semalam sembang2 dengan kak Ina Nordin kat FB pasal Tee yang dia order..dia kasi la blog dia soh tengok apa yang dia wat yang tees yang dia beli tu..so i pon bukak la..so surprise to see how beautiful the tees she made for her sons..haih..one of the tees dia buat Smurf with out head so cute..nak tengok klik sini..yang ni dia guna felt..

Yang sleeveless tee plak dia stencil gambar ultraman..memang cute giler..Tee tu color oren..Ultraman tu plak color hitam..untuk motif Ultraman tu kak ina guna freezer paper..then dia cat guna dye warna hitam..senang jer..so i cam dapat idea untuk my tee collection..

About freezer paper, i first time dengar actually..then bila google baru tau rupanya i sorang jer yang tak tau..hehe..paper ni memang special untuk stenciling which is much more easier dari traditional silk screen yang dorang buat pakai ram & kain tu (alatan untuk cop t shirt)..

So i pon tak berlengah lepas keje terus pegi cari barang2 untuk stencil tee..apa yang i beli semalam adalah fabric dye color black & white, stencil brush and sticker knife..kat town i takde jual freezer paper..mungkin sebab takde permintaan..tapi kedai2 buku semua pon tak pernah dengar freezer paper..hmm..heran plak dorang dengar i sebut freezer paper..so apa yang i buat..kat rumah banyak kertas sticker (stock buat lable bisnes..:D)..i lukis then potong guna sticker knife..guna sticker tak payah la nak iron2 bagai..dah nama pon sticker kan..kalau guna freezer paper kena iron..tapi lebih cantik dan sharp la motif kita tu..sticker ni dia agak lembik la skit kan..tapi still bleh guna..

Memula i buat kat tee budak..cam tercomot skit..maklum la baru first time..tapi untuk menutup cela tu semua i jahitkan wording guna felt..so tak la nampak cela..cela pon skit ja..sebab i tak tekan sticker tu rapat2 kat kain..then my second tee i try kat tee dewasa yakni my own tee..actually tee ni baru jer siap sekali ngan Kak Ina nyer latest order..yang ni memang menjadi..batang pokok tu i stencil, daun2 dia ngan sekor burung tu i guna felt..i have so much fun doing this..teruja sungguh..hehe..nanti nak buat lagi..sebab banyak tee kosong kat rumah..so anyone nak try bleh la try..memang senang giler...



Hasilnya...Tadaaaa....







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...