8.1.11

Masak Lemak Ayam Bakar !!

Hari ni takde benda sangat nak buat..so dari semalam lagi dah plan ngan mummy nak masak2..dalam pemikiran weol nak bakar ikan..so pagi ni pegi la pasar berduet mencari ikan2 yang boleh dibuat bakar..susah sebenarnya nak cari ikan yang sesuai..sebab jarang2 buat bakar2 ni..selalunya kami bakar ikan kembong ja..tapi hari ni cam nak ikan lain plak..

Mummy memang dah ada fav fishmonger dia..so terus tuju kat situ jer la bila sampai tu..ikan yang menarik takde..so end up mummy bought 2 ekor ikan kembong atau dalam bahasa utara ikan temenung yang besar punyaaaa....

Tak puas ati ni..so jalan lagi..sampai kat hujung nampak ikan merah..tapi bukan jenis yang biasa tu..yang ni sisi dia halus dan putih..ambik jer la sekor malas na pikir lagi..dapat apa yang weol cari gerak balik sebab nak prepare bahan2 perap plak..masa tengah drive tu terpk plak..kalau buat ayam percik pon best..terus tanya mummy ada tak ayam kat rumah n mummy said yes we do..haha..best2..

Sampai jer rumah terus sarapan..perut dah berbunyi2..sementara nunggu mummy siang ikan i online jap..cari resipi ayam percik..i tak reti nak buat tapi nak jugak buat..hehe..pape ntah..senang jer rupanya nak buat..ingat susah..haha..so kalau nak tau resipi google jer..sebab semua resipi lebih kurang sama jer..

Tanpa melengahkan masa..chewah..i turun bawah dan start sediakan bahan2 dia..potong2 masuk blander dah siap satu pes kuah percik yang mabeles..haha..tapi i ni salah baca resipi..letak kunyit sekali..haha..tapi rasa tu tak lari la..cuma kuah jari kuning ala2 masak lemak..ngeh ngeh ngeh..

Pas masukkan ayam untuk dimasak dalam kuah tu tadi i pegi siapkan kan plak..lebihan pes tadi i jadikan perap untuk ikan..letak ikan, garam dan pes then balut ngan daun pisang dan foil..siap..opss...bara blum buat..dah gegas2 nak pegi buat bara..nasib arang semua ada (balance picnic hari tu)..oh ya tk cita plak pasal picnic masa new year hari tu kan..nanti i buat entry lain pasal tu..hmm..so after bertungkus lumus selama 15 min untuk hidupkan bara..bleh la mulakan process membakar yer..

So hasilnya ..............................................






















Best..haha..actually kan..ayam percik tu memang rasa percik walaupon warna dia kuning..next time ingat dah jangan letak kunyit..kang kuning macam hari ni punya..oh ya pasal tajuk entry ni..kuah dia nampak cam masak lemak memula tu sebab tu buat lawak ngan mummy ni masak lemak ayam bakar..:D

Later ya..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...