13.1.11

Pegi tengok 3 Idiots baru paham tujuan entry ni..

Terkenang zaman study kat UiTM dulu..betapa nakal dan malasnya i time tu..selalu ponteng kelas..lambat hantar assignment..tak pegi group meeting..berchenta sampai tak hengat..macam2 la..memang hancus la..sebab tu result pon cam hapa lagi kan..masa first year tu memang hancus la..result memang terok gila..nasib tak kena tendang kuar..then after dah masuk penghujung secand year tu baru la nak sedor diri...masa tu baru la dapat hidayah dan mula bertaubat..cehhh..

Tapi dah terlambat la kan..awal2 ko tanak pulun habes2..sekarang tengok jer CGPA tu mengesot jer nak naik tinggi..ha tau mengelabah..tu la orang melayu kata..PADAN MUKA..tapi lepas dah dapat hidayah GPA boleh tahan gempak..cam tak cayer jer yang i tuan punya result tu..tapi still terlambat..CGPA hancus gak..haha..i rasa i dah penah citer pasal ni satu masa dulu..cuma yang ni mungkin ada sedikit penambahan jer..so bleh jugak baca yang tu..klik sini ya..

Ok ok..citer dia bermula cam ni..masa sekolah menengah..i minat ngan aliran sains..ceh..nak jadi doktor la katakan..tapi ramai yang kata i sesuai jadi lawyer since mulut ni banyak sangat cakap dan pandai jer nak menjawap kalau orang cakap pape tu..what ever..so after habes PMR (dengan result yang quite good jugak) i masuk la kelas pure science..memang minat ni..sebelum tu dah apply asrama penuh, MRSM dan sekolah teknik..memandangkan result kurang skit jer dari qualification yang dorang tetapkan..so tak dapat la masuk..yang MRSM tu plak sebab tak lulus ujian dorang..so tak dapat la masuk..sekolah i dua orang jer apply..me and my friend Latifah..dua2 tak dapat..

One day..balik dari sekolah i tengok dalam post box ada surat..and it was for me...bukak2 rupanya surat panggilan sekolah teknik..ohh saya tak minat ok sebab kursus yang dia bagi adalah Pengurusan Perniagaan..so not me..tak suka akaun bagai ok..so kira budget nak sorokan la surat tu sebab i tau confirm kena pegi punya kalau mummy dapat tau..kebetulan petang tu ada training hockey (dulu aktif sukan..hampir semua sukan yang ada kat sekolah i main)..so bawak jer la sekali..jahat kan..haha..

I told all my friends pasal ni..some said tak payah pegi la..some said rugi jugak kalau tak pegi..so..i just said..will think about it..balik tu i rasa bersalah plak sembunyikan benda ni dari mummy..so i terus terang ngan mummy dan tunjukkan surat tu kat dia..and as i said earlier..i memang kene pegi..kuasa veto ok..i cakap la i tak mau..sebab i suka sains..haih..

So esoknya i pegi sekolah as usual..and all my friends tanya how..i said i dah cakap no kat my mum..so tak tau la..kene tunggu my dad punya keputusan..balik sekolah sampai jer kat rumah i cam..haaaaaaaaaaaaaaa..tergezut..di satu sudut adalah barang2 yang nak kena bawak pegi asrama..oh ya i tak bagitau kan i dapat sekolah kat area mana..it's kat Perlis ok..jauh gila..so kena dok asrama..mummy dah beli semua barang keperluan..dari toiletries hingga lah ke cadar katil, baldi dan hanger bagai..lengkap..haih..

Mummy memang terer dan super efficient bab nak prepare all those things as big sis n bro pon dok asrama..kira dah biasa la kan..so mau tak mau kena la pegi..sedih betoi..memang berat ati ok..kursus yang i memang tak minat langsung..actually memang la i yang apply..tapi i apply suka2 ja..my dad yang soh mintak kursus tu..tak sangka dapat..so padan muka i..dah tak minat kan..jawapannya memang tak perform well la SPM i..padan muka semua orang..well semua tu salah i jugak..kenapa tak belajar bebetol..kan..

Dah habes school..i apply uitm dan poli..both dapat...poli i dapat science com and UiTM guest i dapat course apa? urkkhhh...dapat course yang sama juga Business Studies..and guest yang mana satu i kena pagi..even my dad against my decision nak masuk poli..actually everything dah siap untuk ke poli..haih..damed ok..i tak mau pegi UiTM..bukan sebab universiti tu tak best..tapi sebab course tu tak best..tapi as usual..kuasa veto..kena pegi jugak..so terpaksa la pegi..

Mummy said "suka ke tak suka kena pegi jugak..it's final"..dendam la konon i ni sebab terpaksa masuk UiTM dengan course i tak suka..tu la yang jadi macam tu..bila dah masuk tahun 2 baru nak sedar kan..i ruined my own future..haih...actually i tak mintak pon course tu..dorang offer base on my background..budak perniagaan kan..

That one was my dip la..bila masuk buat degree i dah berazam nak belajar bersungguh2...dan bila dapat walaupon course yang i tak mintak dan agak susah giler i belajar dengan bersungguh jugak..sebab course tu menarik plus 2 universiti jer yang offer course tu..and my universiti yang major bebetul bidang ni..so i can say the only universiti yang keluarkan graduan majoring bidang ni..so very the vangga..ahah..plus after habes sem pertama dari 50 plus orang tinggal 24 jer..sebab semua kena tendang..so i antara yang survive..very the vangga lagi..sebab tu pulun habis-habisan..ok tipu ok..tak la habis-habisan..just pulun sambil berjimba jugak sometimes ok..over plak..Ngeeeeeeee *tersengih macam kerang busuk..

Tapi sayang malaysia masih terlalu muda dan belom 100% ready untuk student lulusan ni..end upnya i masuk tourism line..haih..but i still love my bidang tu..sangat2 suka..instead of jadi medical doc..i can be accupation doc..haha..sesuai ker word tu..lebih kurang la..nak tau i amik course ape dig out la entry2 lama dalam tag yang sama ngan ni..

Malaysia really2 tak ready for it..tapi bit by bit i boleh nampak yang Malaysia dah paham yang they need people like us to help on the issues especially bila tiba time gawat di mana ramai yang kena VSS or ramai yang tak dapat gaji..hmm..i was thinking i should go for safety & health officer punya exam..tapi mahal dowh...



Moral of the story: Buat ape jer yang u minat nak buat..jangan buat apa yang orang lain nak u buat..memang hancus..believe me..i've went through this (walaupon the one yang i patut salahkan adalah diri sendiri)..Pegi tengok 3 Idiots (citer bolly yang dilakonkan oleh Amir Khan, Madhavan & Karina Kapoor) baru paham apa yang i cuba maksudkan..

0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...