3.1.11

My life is one big soap opera - part 7 (Selamat Bersekolah Yer Semua !!!!)

Hari ni sekolah dah mula..setelah sebulan lebih bercuti dari antar dan ambik anak sekolah, ibu ayah dah sibuk balik mulai hari ni..bagi yang ada anak yang masuk darjah 1, hari ni bercuti la yer temankan anak kat sekolah..kurang2 3 hari nak tunggu melangut perhati anak dari luar kelas..bukan apa takut anak menangis ke ape ke kan..anak2 yang dah penah pegi tadika mungkin bukanlah satu masalah untuk dorang stay dalam kelas..sebab dah biasakan..kalau yang tak pegi tadika ni susah skit la..dorang rasa takut, malu dan macam2 la bila kali pertama masuk sekolah..tu biasa la..semua orang alami benda ni..cuma kita jer yang tak ingat masa kita mula2 masuk sekolah dulu..maklum la..dah berpuluh2 tahun kan..

Hari ni pegi pejabat pos..nak pos shawl untuk customer..fenomena biasa time2 sekolah baru bukak...jalan nak ke pejabat pos menghala ke Jalan Pegawai tu memang sesak gila..tak bergerak2 kete..dalam tu ada 4 sekolah termasuk ngan sekolah agama rakyat..dengan hujan lagi..memang sesak giler la..so terpaksa la pusing2 ikut jalan jauh dan beli lunch untuk melengah2kan masa..memang tak bleh nak masuk pon pejabat pos..kalau tunggu buat muka kesian pon dorang takkan bagi jalan..haih..pusing punya pusing, siap beli bihun sup mak long, baru la dapat masuk pejabat pos..

Masa tengah bawak kete pusing2 menuju ke gerai bihun sup mak long (yang malatop tu), ternampak satu budak sekolah tengah bawak moto dalam hujan2..basah kuyup budak tu..tetiba teringat kenangan masa tingkatan 2 sekolah petang..hari ahad, hujan lebat giler..bas plak asyik penuh jer kat stesyen bas (i naik bas awam ok ke sekolah..)..ni fenomena biasa..hari Ahad memang penuh dengan encik Bangla yang berpusu2 pegi lepak kat shopping complex kat BM tu..tunggu punya tunggu sampai kol 2.00 bas still penuh..orang berdiri sampai kat pintu..cam mana nak naik kan..tunggu lagi sampai kol 2.15 petang..haih tak leh jadi..naik jer la penuh pon..

Bas bergerak agak lambat..maklum la penuh giler kan..sampai jer kat depan sekolah i tekan loceng (kene tekan kat depan sekolah sebab tak de bas stop depan sekolah..bas stop 100 meter dari sekolah)..bas berhenti tapi nak turun tak boleh..sesak ngan orang..i dah nak nangis ni..yer la..dah la dah lambat sangat2 dah ni..bersemangat nak sekolah punya pasal sanggup pegi sekolah jugak walaupon dah lambat giler..ni la contoh murid yang berdedikasi (sape yang nak muntah sila muntah sekarang)

Bas jalan..i tekan lagi loceng..kali ni dia berhenti 1 KM dari sekolah..i tak kira i rempuh ja orang2 yang ramai tu dan turun..kalau tak turun i confirm sampai BM dan melepak sama2 ngan Encik-encik Bangla ni..definitely basah la kan sebab hujan dah lebat..payung plak tak sempat nak bukak dari dalam bas..haih..memang sadis la time tu..i dah separuh basah ni, hujan dengan angin lagi..payng tutup atas jer..kaki angin dok tiup kene gak air hujan..jalan la kaki pegi sekolah..nasib baik period pertama tu kelas seni..haih..i dengan muka yang sedih dan hampir nangis masuk kelas..cikgu macam paham jer ngan masalah i..yer la dah separuh basah..pinggang ke bawah basah kuyup..cikgu tengok jer i dan buat2 tak nampak..muka ala2 cam malas nak ambik port..dorang yang lain tengah melukis time tu..tak ingat dah melukis apa..

Tu la kenangan i masa sekolah dulu..banyak lagi kenangan yang best2..kalau dulu i rasa cam perit..tapi sekarang rasa manis jer..hehe..

4 Mind Spoke Hand Wrote:

theblabber. said...

cikgu tak tolong keringkan baju yg basah tu ka? hhehe

CAYANG ALIN said...

Cikgu kater "Aku wat bodo ko datang lambat pon dah cukup tuah..lagi nak aku keringkan baju ko?" hehe..

saya_arief said...

baju sekolah 2 hari 1 helai
kadang2 1 helai seminggu.
:D

CAYANG ALIN said...

hmm...sape? awak ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...