14.2.11

It's 14th Feb...

Ok ok ni bukan nak citer pasal V Day..see se sampai malas nak sebut pon..haha..


HAPPY 36TH ANNIVERSARY TO MY BELOVED MUMMY & DAD


Wah ngko..dah 36 tahun usia perkahwinan..yes i know ada yang lagi lama dari tu..tapi if uol tahu about my family u akan kata "wow they'ol berjaya mempertahankan rumah tangga dorang sampai sekarang"..kalau couple lain mungkin dah 'selamat'..mummy adalah seorang yang penyabar..dia mewarisi sifat tu dari my late granny..same..my granny tu kalau sape dok kat tempat dia dah lama 'selamat' jugak..even i pon i tak rasa i sesabar dorang..

Back to my mummy..pada dia anak2 adalah yang paling utama..so apa2 pon yang dia buat adalah untuk anak2 dia..kira hidup dia adalah anak2 dia..jangan sape berani kata apa2 pasal anak2 dia..dia yang teruk2 besarkan..pepandai jer ko nak kata anak aku..belasah kang..ok ok tak..tu i tambah..selalunya kalau orang cakap2 pasal anak dia, dia tak la belasah ke ape ke..dia cuma defend anak dia in well manner..bukan cam orang lain yang maki hamun orang yang cakap pasal anak dia..dia cakap elok2 yang dia percaya anak dia bukan macam tu..

So far takde la plak orang datang rumah cakap "anak ko gini gini gini"..means yang buruk dan jahat2 punya benda la..ada la sekali dua masa kitorang kechik2 dulu jiran2 datang bagitau kitorang ada gaduh2 kat rumah & whatnot..biasa la..jiran..takde benda..suka sangat cari salah orang..suka pasang telinga..sebok nak tengok kain orang ada carik ke tak..yang kain dia carik tu tak nak plak dia tampung ke jahit..sebok nak jahitkan kain orang..

Not even orang la..husband sendiri cakap pon dia tak leh tahan..bila my dad start complaining about us dia akan defend habes2an..yer la sebab dia yang penat2 besarkan anak2 dia..dia tau la anak2 dia..that doesn't mean yang my mom tu ibu yang lembut lemah gemalai..dia punya garang tu mengalahkan singa betina yang hilang anak ok..kitorang dah besar2 cenggini baru berani ngan dia..dulu nak makan semeja pon takut..haha..dia tak boleh orang kata atau marah anak dia..dia kata dan marah tak pe..lepas dad habes complain jer..esok kena la..haha..kena leter bukan kena belasah..anak dah tua2 ni takkan nak belasah lagi kan..

Tapi apa pon..mummy is the best..yer la sape yang nak cakap mak orang lain the best kan..mesti la mak sendiri the best..my mom ni boleh la i katakan dia sebagai super woman..dulu masa kitorang kechik2 i wonder masa bila dia tido..u know my mom keje kat hospital..shift..malam pagi & petang..shift pagi & petang tu biasa la..malam tido la kan..bila dia shift malam..i takde plak nampak dia tido petang..dulu kechik2 kitorang tak pernah la makan lauk kedai..sebelum pegi keje mummy akan masak untuk anak2 dia..breakfast, lunch & dinner..sampai sekarang pon cenggitu..

Dia akan siapkan everything..dulu masa dia buat kuih untuk dijual lagi la..masa mana dia rehat pon i tak tau..me & big sis pon sama2 turun padang tolong dia buat kuih..macam2 kuih la kitorang buat..yesza i buat kuih ok..tak percaya kan..tanya la my mom..setiap hari 5 talam ok..balik sekolah jer ngadap tu dulu..tapi tapi..haaaa..ada tapi nya..jangan ingat i ni budak bengap tak school..dek kerana itu weol kuat semangat belajar sampai ke universiti..demi untuk tak mensia2kan pengorbanan mummy..sekarang mummy tak payah nak susah2 lagi..lepak rumah jer..tgk tv..cuti2 pegi jalan2 ngan i..haha..ok what..dia dah susah besarkan weol dulu..it's time for us to pay back..tak kawen pon takpe..janji i bleh jaga mummy sampai akhir hayat dia..

I asyik citer pasal mummy jer..dad plak apa hal kan..haha..dad..hmm..i have nothing much to say about him since kitorang jarang sangat dengan dia..he's a politician & poligamian..haha..so masa dia banyak habes kat luar dengan aktiviti2 politik dia..kitorang jarang2 dapat jumpak dia dulu..now dah pencen ni memang selalu jumpak la..pencen keje jer..politik tak mungkin pencen sampai bebila la..itu nyawa dia..itu hidup dia..dari segi kerjaya he's a successful man..dia capai apa yang dia nak..he's clean..itu prinsip hidup dia..tak kaya pon takpe..janji tak tanggung beban masalah yang dasyat2 melibatkan maruah dan harga diri..

Dari segi keluarga, he loves his mom very much..ofcoz..sape tak sayang mak..mean anak dan wife jatuh no 2 dan seterusnya..mak dia, my granny masih ada lagi..dia lawat my granny almost everyday..tak jauh..30 min jer dari rumah kalau bawak kete laju..sebagai seorang ayah..dia seorang yang penyayang..anak perempuan jatuh no 2..wife jatuh no 3..anak lelaki jatuh no 4..haha..he loves his daughter so much..pada yang cakap dia tak sayang anak2 dan keluarga dia tu memang salah la..mana ada ayah yang tak sayang anak dia walaupon anak dia tu jahat sekali pon..darah daging mana leh buang macam tu ja..apa pon keadaannya anak tetap anak..darah yang mengalir dalam tubuh anak dia tu darah dia kan..

I still remember bila my dad nangis bila my big bro masuk spital ada masalah kaki..and i still remember bila dia nangis sebab my big bro, his only son with my mom dah 35 years old tapi tak kawen2 lagi..i still remember bila dia nangis teresak2 masa kitorang beraya dengan dia..as anak2 dah besar2 semua..see..he loves his family so much..my dad bukan senang2 nak mengalirkan air mata ok..even time ayah dia ninggal pon takde la dia nangis sampai tersesak2..kechik ati ngan anak2 tu ada la..tapi takde la sampai dia benci or tak suka..biasa la..semua ibu bapa akan alami masalah kechik ati ngan anak2..manusia ni tak perfect kan..

Dan paling membangga kan..eceh...bukan perasan ok..i anak yang paling dia sayang la..chewah..this is true ok..my siblings semua pon cakap macam tu..sebab dia kata i paling memahami dia..yeke..i rasa i yang suka sangat bertekak dengan dia..bukan melawan ok..berbeza pendapat..berdebat..itu biasa dalam family weol..weol banyak berdiskusi dan berdebat..my dad is a politician remember..so berdebat tu memang biasa la bagi dia..i ajak dia ke mana pon dia akan cuba untuk penuhi..let say i ada keja kat kl..outstation..i mintak dia temankan i or hantar i pegi sana...dia definitely will say yes..dari dulu lagi..my sibling nak ajak all family keluar ke ape ke..they will ask me to tell my dad..i pon tak tau kenapa..seriously i bukan nak perasan...i selalu jadi suara dorang ni..cuma sekarang ni jer i dah malas nak jadi suara dorang..haha..nak, mintak sendiri..dah besor2 kan semua..

Tapi tak bermakna my dad sayang i jer..semua anak2 dia, dia sayang especially my lil sis..anak bongsu yang membanggakan..sangat bijak..pelajar pintar di univesiti..sekarang tengah sambung master di UTHM..yang tu memang sangat pandai mengambil hati..main air mata je..haha..nangis2 skit..cair la my dad..haih..memang tak bleh nak buat apa dah..manja tu..plus my lil sis ni rajin call dia tanya khabar..macam i nak call hapa memang dok jumpak dah kat rumah kan..

Mummy & dad..bukan saja husband & wife..tapi jugak best friend..they were best friend actually dulu..my dad dari sebelum kawen ngan my mummy lagi cerita semua benda kat my mummy..everything..mana dia pegi..dengan sape dia kawan..sape dia suka..semuanya la..tu la yang dikatakan jodoh kan..dorang kawen..sampai sekarang pon my dad takde best friend lain..my mummy la best friend dia..semua benda dia cerita kat my mummy..every single things takde rahsia..kongsi everything, every feelings, every story, gosip & whatnot..sebab mummy ni bukan jenis yang cemburu, cakap banyak or belagak pandai..mummy ni pendengar yang setia..dia dengar jer apa yang my dad cakap or cerita tanpa berkata apa2..kalau perlu baru dia komen..mungkin sebab tu dorang bleh bersama sampai sekarang..perhubungan kalau ada rahsia memang tak ke mana peginya..suami isteri jangan ada rahsia..itu i belajar dari dorang..my dad kalau ada masalah tak kisah la masalah keje ker anak2 ke keluarga ke mesti balik rumah..kat mummy la tempat dia luahkan rasa hati dia..so sweet kan..dan mummy plak lembut jer cakap ngan my dad..tak penah dengar dia jerit2 tempik2 tengking2 my dad..tak pernah nak marah2..my dad soh masak kol 4 pagi pon dia bangun masak..i need to learn that from my mummy..

Anyway enough about mom & dad..kalau nak cita sampai bila pon tak habes..haha..i wish both of them Happy 36th Anniversary...semoga perkahwinan dorang dilimpahi kasih sayang yang banyak..dilimpahi rahmat dan diberkati Allah SWT..dorang dah tempuh bermacam2 dugaan dan rintangan..dorang dah lalui macam2 tohmahan dan hasad dengki manusia yang cuba nak pisahkan dorang..tapi jodoh dorang sangat kuat dan cinta dorang antara satu sama lain sangat sangat kuat..makanya dorang bertahan selama 36 tahun bersama..kisah dorang sangat hebat untuk dijadikan pedoman hidup..i love them so much..thanks for being there for me, for us selama ni..thanks for everything..tak terungkap dengan kata2..We love you..



0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...