16.11.11

Cleaner Maid

Semalam ada terbaca kat blog Peej Burhan pasal maid..scary jugak bila baca..nak2 plak yang happen kat kuarga mertua abang dia Ayol tu...kalau nak baca sila klik link nama dia kat atas tu..betul jugak kata peeja..bukan semua maid ni teruk..ada yang ok..tapi 3 bulan pertama tu uol kene bebetul tegas dan garang ngan dorang..kalau tak dorang ni memang takkan behave..

Maid ni uol tak bleh berlembut sangat..i mean tak bleh cam "tak kisah la ko nak buat apa pon..pepandai la ko nak buat keje"..hell no ok..kang dorang akan buat cam rumah sendiri dan uol plak jadi maid dia jadi tuan..hah memang sadis ok..

Rumah i memang tak pernah ada maid pon..but few years back weol ada ambik cleaner maid untuk cuci rumah 2 minggu sekali..maid yang awal2 tu semua ok la..tak banyak cakap n tak payah nak train banyak2 sangat as dorang dah well train n experienced..so memang puas hati..dia rosa..sangat cekap ok..abang i panggil dia spiderman..sebab dia memang terer panjat2 tingkap almari ceiling semua..haha..tapi tak lama dia..dia ditukar ke bahagian cuci2 office ni sebab keterer-an dia panjat memanjat..

Maid yang dorang bagi pas rosa ni tak kurang oknya..nama Sofi..dia cam takut2 kat i..bleh?i tak makan orang ok..after several months..maid kene tukar lagi..so i dapat maid yang baru datang..i was like "ha!!kenapa nak kena tukar plak ni..i cam dah selesa ngan sofi..nak kena train2 lagi..haih"..nama maid baru ni yuni..oh sangat lemau dan suka melawan ok..i cam hangin sangat..i dia report kat boss dia lagi..i ingat ada kot dia datang 3 4 kali..then tukar orang lain plak..khabarnya dia dah lari..

Maid yang datang for this time yang well train dan experienced macam rosa..nama yati...tinggi gila ok..so kalau nak cuci apa2 tak perlu nak panjat2 pon dah sampai..yang ni i tak payah nak train..dia datang dia dah tau apa nak buat..dia buat keje super cepat ok..dan super bersih..memang best..cuma si yati ni muka tak pernah senyum (tapi tak la nampak sombong cuma nampak serius ja)..dia tak pernah cakap..kalau i cakap ngan dia dia akan angguk or cakap sepatah dua jer...lama dia keja ngan kitorang..i ngat setahun lebih jugak la..pastu dia kena balik sebab dah tamat visa..

Maid bertukar lagi..yang ni pon maid baru datang..masa dia datang rumah i dia baru sebulan kat Malaysia..nama Muni..yang ni memang best la..my mom semua maid yang datang dia layan baik..siap bagi tapau makanan lagi setiap kali dorang habes keje..weol selalu bagi dorang baju2 yang tak nak pakai or tak bleh pakai lagi kat dorang..yang elok lagi la..yang tak elok takde la plak bagi..so si murni ni keje hampir 2 tahun ngan weol..dia ni dari tak pandai sampai terer wat keje la..memang baik dengan my mom..siap my mom bagi pinggan mangkok lagi..

Si muni ni memang susah kat tempat dia..dia datang Malaysia pon sebab nak cari duit nak support family dia..dia ada anak..sorang..perempuan..suami dia bukan la tak keje tapi tak bergaji besar jer..so dia mintak permission dari suami dia untuk datang Malaysia keje..at first dia cakap suami dia tak bagi..tapi last2 bagi jugak..

Dia ni sangat rajin..masa dia dah nak balik tu siap dia nangis2 peluk2 my mom lagi..my mom pon nangis jugak..duit yang dia kumpul2 tu dia cakap nak buat rumah dan nak buat modal berniaga..dia orang bandung..tempat dia tinggal tu selalu jadi tumpuan pelancong..so dia cakap nak bukak gerai makan..i hope at least dia dah bukak gerai tu sekarang..

Lepas si muni balik..i dapat maid baru lagi..yang ni pon memang baru datang..nama ria..orang batak ok..sangat kasar dan garang muka dia..tapi orangnya kechik, comel dan lawa ok..yang ni memang agak biadap..selalu jugak i marah dia..tapi one day my mom dah tak tahan..my mom marah dia memang dasyat la..marah cam mak marah anak tu..sampai nangis dia..dia tak sangka my mom nak marah dia..then weol semua soh pegi mintak maaf ngan my mom dan start cakap elok2 mulai that day..n yes dia buat..

Start that day sampai sekarang dia dah mula cakap elok2..dah ok pon..maid ni kita kena tegas...tak bleh nak lemah longlai..sebab dorang akan mainkan kita nanti..kita kena ajar cara hormati orang..kalau tak dia main bantai jer nak cakap..garang kena ada caranya..tak bleh la garang ala2 amuk tu..garang dalam erti kata tegas dalam kelembutan..baru dorang akan hormatkan kita..

Ada lagi citer pasai maid2 i ni..nanti i sambung lagi..kalau semua nak citer sekarang panjang sangat plak kan..


0 Mind Spoke Hand Wrote:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...